Hammond podporuje zavedenie prechodného obdobia po brexite

Britský minister financií Philip Hammond podporuje návrh na zavedenie tzv. prechodného obdobia, ktoré by Británii umožnilo hladko preklenúť čas od vystúpenia z Európskej únie (EÚ) po nastolenie nových vzťahov. A pripomenul, že aj štáty EÚ by z neho mali osoh.
Hammond, ktorý na rozdiel od niektorých kolegov vo vláde nie je stúpencom tvrdého brexitu, zdôraznil, že podnikatelia, regulačné úrady aj „rozumne uvažujúci“ politici si uvedomujú význam prechodného obdobia.
Británia by mala koncom marca 2017 odštartovať dvojročné rokovania s EÚ o brexite. Európska komisia však už avizovala, že chce celý proces uzavrieť skôr ako Londýn, do konca októbra 2018.
Skrátený termín však znepokojil podnikateľov, vrátane finančných spoločností. Majú obavy, čo bude nasledovať, ak sa obe strany dovtedy nedohodnú na podobe nových vzťahov.
Hammond, jeden z najprominentnejších advokátov tzv. „mäkkého“ brexitu tvrdí, že prechodné obdobie umožní obom stranám preklenúť čas od odchodu Británie z únie po uzavretie dohody o nových vzťahoch. Minister pripomenul, že z prechodného obdobia nebude ťažiť iba Británia, ale aj štáty EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy