Rast francúzskej ekonomiky by sa mal zrýchliť

Centrálna banka krajiny prognózuje, že ekonomika Francúzska v tomto a budúcom roku posilní o 1,3 %, v roku 2018 o 1,4 % a v roku 2019 o 1,5 %.

Francúzska ekonomika by mala v budúcom roku podľa kalendárne upravených údajov posilniť o 1,3 percenta po podobnom raste na úrovni takmer 1,3 percenta v tomto roku. Uviedla to centrálna banka krajiny v prognóze, ktorú zverejnila na svojej internetovej stránke. V nasledujúcich rokoch sa rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny podľa centrálnej banky zrýchli. V roku 2018 podľa jej predikcie hospodárstvo Francúzska posilní o 1,4 percenta a v roku 2019 sa zväčší o 1,5 percenta.

Francúzska ekonomika sa v budúcom roku podľa banky stabilizuje. Centrálna banka očakáva, že pozitívny vplyv lacnejšej ropy na kúpnu silu sa vytratí, ale ekonomika by mala profitovať z rastu aktivity v celej eurozóne. Francúzsky zahraničný obchod, ktorý v uplynulých rokoch na ekonomiku krajiny pôsobil negatívne, by mal mať na rast HDP neutrálny vplyv. Pokračujúce zlepšovanie podnikových marží by pritom malo podporiť investície. Centrálna banka Francúzska zároveň predpokladá, že inflácia podľa metodiky Európskej únie by mala v budúcom roku stúpnuť na 1,2 percenta z tohtoročných 0,3 percenta.

ab;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy