Japonská ekonomika vzrástla menej, ako sa odhadovalo

Podľa revidovaných údajov hospodárstvo krajiny v treťom kvartáli medziročne vzrástlo o 1,3 %, predbežný odhad naznačoval, že rast bol na úrovni 2,2 %.

Japonská ekonomika v treťom kvartáli podľa revidovaných údajov medziročne posilnila o 1,3 percenta. Predbežný odhad pritom naznačoval, že hospodárstvo krajiny sa počas júla až septembra oproti rovnakému obdobiu minulého roka zväčšilo o 2,2 percenta. Revízia rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Japonska odzrkadľuje to, že slabšie boli podnikateľské investície a export. Medzikvartálne sa počas júla až septembra japonský HDP zväčšil o 0,3 percenta. Podľa predbežného odhadu HDP krajiny oproti druhému štvrťroku vzrástol o 0,5 percenta.

Podnikateľské investície v Japonsku podľa revidovaných údajov počas júla až septembra medzikvartálne klesli o 0,4 percenta. Podľa predchádzajúceho odhadu sa medzikvartálne nezmenili. Japonský export v druhom štvrťroku posilnil o 1,6 percenta. Pôvodne sa odhadovalo, že sa zvýšil o 2 percentá. Terajšie oslabovanie jenu oproti doláru je však podľa ekonómov dobrým znamením.

Japonská centrálna banka pravdepodobne svoju menovú politiku na tohtomesačnom zasadaní nezmení a neposunie úrokové sadzby hlbšie do negatívneho teritória, povedal Marcel Thieliant zo spoločnosti Capital Economics. „Ekonomika v terajšom kvartáli pokračuje v expanzii slušným tempom. Naša prognóza ráta s tým, že HDP v budúcom roku posilní o 1 percento,“ konštatoval.

bn;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy