Amazon sa otvára obchod bez pokladníc: Jediní živí zamestnanci dokladajú tovar

, quartz Foto: SITA/AP;Amazon

Blížime sa k budúcnosti, kedy nemusíme s nikým komunikovať pri nákupoch, pokiaľ nechceme.

Amazon oznámil, že na začiatku roka 2017 otvára potraviny, kde si zákazníci prídu vyzdvihnúť tovar, ktorý si chcú kúpiť. O všetko ostatné sa už postará aplikácia s názvom Amazon Go, čo je aj meno nového obchodu.

Amazon tvrdí, že prostredníctvom senzorov a počítačov bude schopný sledovať zákazníkov ako sa pohybujú po obchode a automaticky zaregistrovať položky, ktoré si vyberú. Zákazník sa po príchode do obchodu pomocou aplikácie prihlási a začne nakupovať. Čo si presne do tašky vloží a v akom množstve, systém rozpozná automaticky. Dokáže položku z nákupného zoznamu vyškrtnúť, ak sa zákazník rozhodne tovar do regálu vrátiť. Po dokončení nákupu ľudia nebudú musieť na nič čakať a môžu rovno odísť. Platbu si obchod strhne automaticky cez platobnú kartu naviazanú na účet v aplikácii. Účtenka sa na smartfóne zobrazí v elektronickej podobe.

Testovací obchod v Seattli má rozlohou 167 metrov štvorcových a je zatiaľ sprístupnený iba pre zamestnancov Amazonu. Širokej verejnosti chce firma predajňu ponúknuť na začiatku budúceho roka. Okrem základných potravín, ako je chlieb alebo mlieko, v nej zákazníci nájdu aj hotové jedlá na raňajky, obed a večeru. Kuchári pripravujú čerstvé jedlá priamo v obchode.

Firma miliardára Jeffa Bezosa sa snaží dostať sa z internetu do kamenných predajní. Ide tak proti prúdu, keď väčšina obchodníkov chce dosiahnuť presný opak. Vízia budúcnosti predstavená Amazonom ale môže byť utopická. Zákazníci budú sledovaní, čo sa mnohým nemusí páčiť. Navyše sa tam zákazníci budú pohybovať v tichosti, čím zmizne sociálny podtón nakupovania, konverzácia, bez ktorej si návštevu menších obchodov niekto nedokáže predstaviť. Avšak najdôležitejšia je asi otázka, čo tento krok bude znamenať pre 3,4 milión ľudí zamestnaných v USA za pokladnicami.

Podľa štatistík ďalších 4,5 milióna zamestnancov pôsobí ako predajca v maloobchode a 2,4 milióna nájdeme na poste skladníka, či zásobovača. Amazon už dnes používa robotov vo svojich skladoch, ktoré prepravujú tovar ešte pred tým, ako sa odošle zákazníkovi. Tiež pracuje na vytvorení robotov, ktorí dokážu zoskenovať regál s položkami a pripraviť tovar na prepravu úplne autonómne. Bude zaujímavé sledovať, či sa presne tieto roboty neobjavia nakoniec aj pri dokladaní tovaru v obchodoch  Amazon Go. V blízkej budúcnosti by sa mohol obchod, ako ho poznáme, úplne zbaviť zamestnancov. Teda okrem tých, ktorí pripravujú jedlo, hoci aj tento proces by sa raz mohol úplne automatizovať.

Premena obchodu nastáva po rozsiahlej kampani Donalda Trump a jeho sľubom, že navráti Američanom pracovné miesta. Niektorí analytici predpovedajú, že vzostup autonómnych vozidiel v budúcom desaťročí môže mať obrovský dopad na zásobovanie a taxi priemysel, a že umelá inteligencia a prirodzené jazykové znalosti dostanú na dlažbu milióny pracovníkov zo zákazníckeho servisu a ďalších odvetví služieb. Automatizácia v blízkej budúcnosti znižuje potrebu človeka vo väčšine sektorov, v ktorých sú dnes najviac využívaní.

V budúcnosti načrtnutej Amazonom, sa budú tí, ktorí ešte majú pracovné miesta, do práce prepravovať taxíkom bez šoféra, svoj obed si vyzdvihnú zabalený v škatuli a po práci sa vrátia domov ku svojim chatbotom späť do sveta virtuálnej reality, kde trpezlivo vyčkajú, kým im dron dopraví niečo chutné na večeru. Krásna vízia. 

Súvisiace články

Aktuálne správy