Bývalý študent žaluje Oxford: Žiada milión za to, že nie je bohatý a úspešný

, guardian Foto: TASR/AP

"Úroveň výučby bola objektívne neprijateľná," tvrdí Faiz Siddiqui, ktorí študoval na škole moderné dejiny. Je presvedčený, že mu Oxford dlhuje milión libier, čo vyčíslil ako svoj ušlý zisk.

Nespokojný absolvent Oxfordu, uctievanej britskej univerzity, podal žalobu na svoju alma mater. Uviedol, že vzdelávací proces bol "nudný“ a "strašne zlý", škola mu tým zabránila v rozvoji kariéry, nedostal sa medzi prvú ligu a nestal sa z neho úspešný komerčný právnik. 

Dnes už 38 ročný absolvent z roku 2000, hovorí, že už mohol po svete lietať ako vyťažený obchodný právnik, ale univerzita mu zabránila v naplnení jeho ambícií tým, že mu ponúkla vzdelanie druhej kategórie. Najmä pokiaľ ide o indickú imperiálnu históriu, ktorá stiahla jeho celkové hodnotenie, a to vďaka profesorovmu nezáujmu pri prednášaní a príliš krutému hodnoteniu. Siddiquiov právnik Roger Mallalieu tvrdí, že v súčasnosti jeho klient trpí nespavosťou a depresiami v dôsledku negatívnych skúseností.

Siddiqui povedal, že úroveň výučby ako ponúkal Dr. David Washbrook bola natoľko "neznesiteľná" že historika nakoniec pod tlakom prepustili. V akademickom roku 1999-2000, štyria zo siedmych pracovníkov fakulty boli z externého prostredia, čo Siddiquiov advokát považuje za "jasný a nesporný fakt", že univerzita musela vedieť o situácii už v predstihu. Univerzita pripustila, že mala určité  "ťažkosti" v tom čase. Advokát poukázal aj na väčšiu skupinu študentov, ktorí skončili s horším hodnotením, s tým, že šlo o anomáliu. „Priveľké percento študentov dostalo svoju najhoršiu známku, čo je štatistická anomália, takto znížený prospech poukazuje na špecifický problém s výučbou v danom roku, čo sa prenieslo aj na výkon žiakov. Úroveň výučby bola objektívne neprijateľná."

Univerzita sa bráni, že už prešlo viac ako 15 rokov od čias, kedy Siddiqui štúdiá absolvoval. Oxford tiež trvá na tom, že tvrdenie absolventa o slabej úrovni výučby sú neopodstatnené. Hoci nevydali oficiálne vyhlásenie k tejto záležitosti, môžeme si pomôcť jednou z otázok pri pohovore na príjmačkách do tejto školy. "Čo presne si predstavujete pod tým, ak sa povie byť zapletený do obvinenia niekoho"?

Zatiaľ čo niektorí študenti v USA dosiahli úspech v žalobe svojej školy, šlo väčšinou o menej elitné neziskové organizácie a nie prestížne inštitúcie ako 1100-ročný Oxford. Ak Faiz Siddiqui, ktorý študoval moderné dejiny na Brasenose College, v súdnom spore uspeje, tento prípad by mohol otvoriť dvere pre podobné pohľadávky od študentov, ktorí sa sťažujú na nedostatočnú výučbu, nevhodné bývanie a zlé rozhodnutia. Vynesenie rozsudku sa dá očakávať koncom tohto mesiaca.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy