Miera nezamestnanosti v USA klesla na 9-ročné minimum

V americkej ekonomike vzniklo v novembri takmer 180.000 nových pracovných miest a výsledok tak výrazne prekonal očakávania ekonómov. Navyše, miera nezamestnanosti v USA klesla ešte hlbšie pod 5 %, pričom dosiahla 9-ročné minimum.
Ako uviedlo americké ministerstvo práce, v ekonomike vzniklo minulý mesiac bez započítania poľnohospodárskeho sektora 178.000 nových pracovných pozícií. Na porovnanie, v októbri ich bolo podľa portálu RTTNews po revízii smerom nadol 142.000. Ekonómovia pritom počítali so vznikom len 170.000 nových pracovných miest, pričom vychádzali z pôvodne udávanej októbrovej hodnoty 161.000.
Navyše, evidovaná miera nezamestnanosti klesla podľa informácií ministerstva práce na 4,6 % z októbrovej hodnoty 4,9 %. Opäť to znamená lepší výsledok, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali so zotrvaním miery nezamestnanosti na októbrovej úrovni, ktorá bola najnižšia za 7,5 roka.
Najnovšia hodnota predstavuje už 9-ročné minimum. Ekonómovia však podľa agentúry AP upozorňujú, že k poklesu nezamestnanosti došlo najmä preto, že mnohí Američania si už prestali prácu hľadať a vypadli tak z evidencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy