Miss bankovka 2016: Do finále sa už prebojovali tieto kandidátky

, IBNS Foto: IBNS;SITA/AP

Napriek rastúcej popularite kreditných kariet, kryptomien, či platobných aplikácií, stále existujú ľudia, ktorí dokážu oceniť hotovosť. A dokonca aj takí, ktorí hľadajú tú najkrajšiu, pokiaľ ide o grafické stvárnenie.

Majstrovský kúsok, umelecké dielo. Aj takto sa neraz vyjadrujú odborníci aj laici pri pohľade na niektoré návrhy nových bankoviek. Na žiadnu časť roka sa netešia tak, ako keď International Bank Note Society zverejní v rámci každoročnej súťaže návrhy pre nové bankovky.

Voľba tej najlepšie navrhnutej bankovky je pomerne nevedecký postup. Nominácie sú otvorené všetkým členom ISZB, členstvo samo o sebe je otvorené komukoľvek na svete, alebo aspoň pre toho, kto je ochotný zaplatiť ročný poplatok 33 dolárov. Všetky bankovky, ktoré boli dané do užívania v rámci všeobecného obehu za kalendárny rok, sa môžu dostať na posúdenie pred komisiu. Väčšinou sú to numizmatickí nadšenci a zberatelia mincí, kto vyberie finalistov na základe bezpečnostných prvkov aj umeleckej hodnoty. Minuloročný víťazom bolo opätovné vydanie  50 dolárovej bankovky z Trinidadu a Tobaga, ostrovných štátov pri pobreží Venezuely.

Návrhy za rok 2016 budú predkladané do 31. januára 2017, ale deväť farebných bankoviek, ktoré sa zapoja do boja o titul, už poznáme. Víťaz bude vyhlásený v apríli budúceho roka. Akú získa cenu? Všeobecnú pochvalu a uznanie.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy