Priemyselné ceny v SR medziročne klesli, v rámci EÚ stúpli

Októbrové ceny priemyselných producentov v rámci celej Európskej únie medziročne stúpli o 0,2 %, na Slovensku o 2,9 % klesli, pričom v rámci krajín únie išlo o druhý najvýraznejší pokles.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v októbri medzimesačne posilnili o 0,8 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o jedno percento. Medziročne sa ceny priemyselných producentov v eurozóne znížili o 0,4 percenta, ale v rámci celej EÚ v porovnaní s októbrom minulého roka o 0,2 percenta posilnili. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku ceny priemyselných výrobcov v októbri medzimesačne stúpli o 0,4 percenta, čiže menej výrazne, ako bol priemer za celú EÚ. Medziročne ceny slovenských priemyselných výrobcov klesli o 2,9 percenta, čo bol v rámci únie druhý najvýraznejší pokles. Viac sa októbrové priemyselné ceny medziročne znížili iba v Luxembursku (-7,3 %). Po Slovensku nasledovalo Lotyšsko s medziročným poklesom o 2,6 percenta. Najvýraznejšie priemyselné ceny v októbri medziročne stúpli vo Veľkej Británii (4,5 %), Belgicku (2,2 %) a vo Švédsku (2 %).

Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov v októbri najviac posilnili v Estónsku (3,3 %), Holandsku (2,7 %) a Belgicku (2,5 %). Najvýraznejší pokles priemyselných cien oproti septembru evidovali v Lotyšsku (-0,8 %) a Taliansku, Luxembursku a Slovinsku (zhodne -0,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy