Prepad ekonomiky: Rok 2017 bude rokom ekonomického nacionalizmu

, Business Insider Foto: TASR/AP

Ratingová agentúra Fitch očakáva, že rok 2017 bude rokom "ekonomického nacionalizmu." Svoje varovanie pred rastúcou možnosťou obchodnej vojny medzi USA a Čínou vydala aj Deutsche Bank.

Fitch predpovedá pokles medzinárodného obchodu, pretože vlády sa pri čerpaní investícií do svojich ekonomík uberajú k protekcionistickým politikám. Ratingová agentúra uvádza, že jej predpoveď ovplyvnil "prudký nárast populizmu a nálad proti zriadeniu."

Fitch tvrdí, že politiky, ktoré vyústili do zahlasovania za Brexit, či víťazstva Trumpa, pravdepodobne povedú ku krátkodobému zvýšeniu globálneho a lokálneho rastu HDP. Agentúra zvyšuje svoje prognózy rastu pre USA v roku 2017 z 2 % na 2,2 % a z 2,2 % na 2,3 % v roku 2018. Svoju globálnu prognóza tiež prudko zvýšila, v roku 2017 z 2,8 % na 2,9 %.

"V dlhodobom horizonte, niet pochýb o tom, že nárast obchodného protekcionizmu a slabšie migračné toky budú tlmiť rast vo vyspelých ekonomikách," myslí si hlavný ekonóm Fitch Brian Coulton a dodáva, že existujú "značné a zvyšujúce sa riziká poklesu," čo znamená, že je tu stále šanca, že veci sa môžu nabrať negatívny spád poslať ekonomiky mimo kurz.

"Populistické prepätie by mohlo zhoršiť čiastkové napätia v eurozóne, strany s protiúnijným programom získavajú na popularite pred niekoľkými kľúčovými voľbami. V prípade USA a zavedenia obchodných obmedzení voči Číne, sa dajú predpokladať odvetné opatrenia, čo by viedlo obchodnej alebo menovej vojne. To by bolo veľmi škodlivé pre globálne nálady na trhu a znížilo by to svetový rast."

Aj Deutsche Bank zvyšuje riziko americko-čínskej obchodnej vojny vo svojej poznámke klientom. "Musíme myslieť aj na také rizikové scenáre, ktoré sme predtým považovali za nemysliteľné," píše banka v nadväznosti na Brexit a Trumpovo víťazstvo. Investičná banka tvrdí, že Trump môže zvážiť cielené clá na čínsky tovar v snahe znížiť obchodný deficit a "priviesť naspäť pracovné miesta" do USA. Deutsche Bank už vyhlásila, že verí, že svet dosiahol špičku v rámci globalizácie, čím podporila predpoveď agentúry Fitch o poklese svetového obchodu.

Fitch dodáva, že existuje "potenciál pre zvrátenie globalizácie, a na rast cien vo vyspelých krajinách v strednodobom horizonte." Britský think tank, Inštitút pre fiškálne štúdie, minulý týždeň varoval, že Británia čelí "mimoriadnej a strašnej" mzdovej kríze v dôsledku očakávaného návratu inflácie v budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy