6 tipov, aby štedré Vianoce neboli zbytočne drahý špás

, Credit.com;TASR Foto: TASR/AP

Vianočné sviatky predstavujú skutočnú finančnú záťaž. Nie je to vôbec lacný sviatok. Všetky tie darčeky pre deti a príbuzných a rodinné stretnutia s bohatým stolom neraz dokážu pekne vyprázdniť peňaženku ešte pred Novým rokom. Ak dúfate, že na vianočné darčeky tento rok miniete menej, asi ste sa mali na to pripraviť skôr.

Ušetriť pred Vianocami nie je vôbec jednoduché, zhodnú sa na tom finanční poradcovia a experti na úspory. Pozrime si aké sú ich tipy.

1. Naplánujte si vianočný rozpočet vopred
Hoci sú tu sviatky už o pár týždňov, ešte nie je neskoro vytvoriť si rozpočet, ktorý by mohol fungovať. Musíte si vytvoriť zoznam, čo všetko potrebujete nakúpiť, aby ste získali aspoň nejakú predstavu o tom, koľko peňazí na to budete potrebovať. Dá vám to predbežný nástrel, koľko peňazí môžete minúť na dary, bez toho, aby ste si brali pôžičku z kreditnej karty, alebo siahnuť na núdzový finančný vankúš. Ďalej vám zoznam a práca s číslami pomôže s rozdelením, ukáže, koľko z týchto celkových peňažných prostriedkov máte v pláne minúť na každú osobu, ktorú chcete obdariť. Ak zistíte, že nemáte dostatok peňazí na pokrytie celkových nákladov, buď znížite cenu darčekov pre jednotlivé osoby, alebo niekoho nekompromisne škrtnete.

2. Porovnajte si ceny on-line predtým, než vyrazíte do obchodu
I keď dávate prednosť návšteve kamenného obchodu, je lepšie, ak si vopred urobíte prehľad cien, čím môžete ušetriť celkom slušné peniaze. Stačí použiť internet ako cenový porovnávač. Až na mieste však zistíte, skutočné rozdiely v cenách jednotlivých predajní, vy ale už budete vedieť, za čo sa konkrétny tovar predáva v on-line shopoch. Na inteligentné telefóny sú k dispozícii aplikácie, ktoré uľahčia porovnávanie cien tak isto ešte pred návštevou obchodu. Pri kúpe tovaru na splátky si porovnajte cenu vo viacerých obchodoch a následne si overte, aká by bola konečná cena a o koľko tovar preplatíte.

3. Do 14 dní bez udania dôvodu
Online nakupovanie ponúka to najlepšie z oboch svetov. Máte možnosť porovnávať ceny medzi niekoľkými obchodmi a následne nakúpiť z pohodlia domova. Nezabúdajte ale na náklady na dopravu, tie sa líšia a neraz sa k presnej sume dopracujete až pri vyplňovaní objednávky. Aj čas je proti vám s blížiacimi sa Vianocami, väčšina e-shopov však dodanie do Štedrého dňa garantuje už pri objednávke. Na druhej strane ale určite stojí za to zamyslieť sa, koľko času dokážete ušetriť tým, že všetky darčeky nakúpite on-line! Ako bonus sa dá považovať aj 14 denná lehota na vrátenie tovaru bez udania dôvodu.

4. Kreditná karta vráti časť sumy
Ak využívate pôžičku z kreditnej karty na nákup tovaru kvôli tomu, že vám banka vráti časť z nákupnej ceny, viete, že požičanú sumu musíte na čas vrátiť, inak vás čakajú tvrdé sankcie. V prípade Vianoc sa na tom nič nemení, na to netreba zabúdať. Kreditné karty majú ale aj inú výhodu, ktorá sa pred Vianocami hodí. Je to predlženie záruky na vybraný tovar. Ak dokážete peniaze vrátiť už z nasledujúcej výplaty, zvoľte jednoznačne kreditnú kartu. Vrátením dlhu v bezúročnom období si požičiavate úplne zadarmo. V prípade, že na vrátenie  potrebujete aj niekoľko týždňov, môžete použiť povolené prečerpanie, debet na vašom účte. V takom prípade vám započítavajú úroky už od prvého dňa čerpania peňazí, ale môžete ich vyrovnávať postupne.  .

5. Nezabudnite na zľavové portály
Nie je to tradičný kanál na nákup vianočných darčekov, skôr ich ľudia využívajú na nákup welness pobytu, alebo gurmánskeho pôžitku. Ponuka zľavových portálov je už dnes naozaj široká, len si treba dávať pozor na to, aby ste skutočne dostali to, čo ste si kúpili. So stovkami ponúk zľavocých portálov dokážete ušetriť takmer bez akéhokoľvek úsilia z vašej strany.

6. Len žiadne pôžičky
Vianoce sa značne predražujú, ak sa nesú v znamení nového dlhu do Nového roka. Môžete sa im čiastočne vyhnúť tým, že budete nakupovať iba za hotovosť, nie na úver, pôžičku. Šancu máte, ak ste vybrali darčeky, ktoré si môžete dovoliť, nie také, ktoré by ste splácali ešte do budúcich Vianoc, alebo dokonca aj dlhšie. Eliminovať pôžičky a teda aj dlhy pri nákupe darčekov môže znížiť vašu kúpnu silu. To ale neznamená, že nemôžete kúpiť niečo menšie pre každého z vášho zoznamu. Ak sa vaši priatelia alebo rodina budú sťažovať, že od vás nedostali to, čo chceli, potom viete, koho môžete v budúcom roku zo zoznamu škrtnúť. Vo všetkej vážnosti, nemali by ste utrácať peniaze, ktoré nemáte, na darčeky pre ostatných. Tým, že si na tieto výdavky vyhradíte hotovosť, sa môžete vyhnúť štartu do nového roka s dlhom na krku.

+1 Nevýhodné pôžičky
Úrokové sadzby, poplatky a podmienky pre rôzne druhy pôžičiek, úverov a ďalších finančných produktov sa často menia. Nezabudnite si overiť aktuálne sadzby, poplatky a podmienky priamo u poskytovateľa pôžičky. A nezabudnite si prečítať všetko, veď viete, že tie najdôležitejšie informácie sú neraz písane najdrobnejším písmom. Čím viac sa blížia Vianoce, tým viac rastie stres z nákupov darčekov. Takáto situácia vám rozhodne nehrá do karát. Ak sa máte zadlžiť, tak potrebujete čo najviac informácií a chladnú hlavu. Pozornosť zvýšte hlavne ak pôžičku núka niekto, kto nejasne komunikuje úrokové sadzby, nepreveruje bonitu klienta, teda jeho schopnosť splatiť úver, má privysoké poplatky, prípadne spoplatňuje každý úkon. Podozrenie môžu vzbudiť aj vysoké úroky z omeškania a extrémny spôsob vymáhania pohľadávok. Vždy sa pýtajte v banke aj nebankovej spoločnosti na ročnú percentuálnu mieru nákladov, považuje sa za najlepší ukazovateľ toho, na koľko vás v konečnom dôsledku pôžička vyjde. 

Súvisiace články

Aktuálne správy