Švajčiari podľa odhadu neodhlasovali rýchly ústup od jadra

Podľa odhadu televíznej stanice SRF švajčiarski voliči v nedeľňajšom referende neschválili návrh na zatvorenie jadrových elektrární do roku 2029.

Švajčiarski voliči v nedeľňajšom referende podľa odhadu televíznej stanice SRF odmietli návrh, aby vláda urýchlila ústup krajiny od využívania jadrovej energetiky. Podľa odhadu televíznej stanice je za návrh 45 percent účastníkov referenda a proti 55 percent. Návrh, ktorý podporuje Strana zelených, by znamenal zatvorenie troch z piatich švajčiarskych jadrových elektrární na budúci rok s tým, že posledná jadrová elektráreň by ukončila prevádzku v roku 2029.
Po havárii v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima sa švajčiarska vláda rozhodla postupne do roku 2050 prejsť na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov. Vláda uviedla, že jadrové elektrárne by mali pokračovať v činnosti dovtedy, kým sa budú považovať za bezpečné. Nestanovila však presný harmonogram odchodu od jadrovej energetiky.

Päť švajčiarskych jadrových elektrární sa na celkovej produkcii elektriny v krajine v súčasnosti podieľa približne tretinou. Vláda už odsúhlasila postup, na základe ktorého sa terajšie jadrové elektrárne nebudú nahrádzať novými.

Súvisiace články

Aktuálne správy