Trump zmení smerovanie globálnej ekonomiky: Pripravte sa na novú klímu, môže trvať aj desaťročia

, LinkedIn;Bridgewater Associates Foto: SITA/AP

Hovorí sa, že vláda Donalda Trumpa bude v mnohom podobná pôsobeniu Ronalda Reagana v 80. rokoch, ktorý ekonomiku ťahal tvrdo doprava.

Zakladateľ spoločnosti Bridgewater Associates, Ray Dalio, na sieti LinkedIn zverejnil niekoľko svojich názorov na to, čo sa podľa neho bude nasledovať po nástupe Donalda Trumpa do prezidentského úradu. Dali verí, že Trump bude mať pomerne veľký vplyv na smerovanie americkej aj globálnej ekonomiky. "Donald Trump plánuje svoju politiku tak, že stavia stimuláciu tradičnej domácej výroby nadovšetko, je viac orientovaný na biznis a je viac protekcionistický," píše Dalio.

To môže viesť k odklonu od súčasného trendu v ekonomike, ktorá je charakterizovaná:
– rastom globalizácie, voľným obchodom a celosvetovým prepojením,
– relatívne neškodnou fiškálnou politikou,
– stagnujúcim rastom v USA,
– nízkou infláciou a poklesom výnosov dlhopisov.

Namiesto toho možno vďaka Trumpovi očakávať:
– obmedzenie globalizácie, voľného obchodu a previazanosti sveta,
– agresívnu stimulačnú fiškálnu politiku,
– zrýchlenie rastu americkej ekonomiky,
– vyššiu infláciu a rast výnosov bondov.

Reálny vývoj nakoniec môže vyzerať úplne inak, nemusí sa zhodovať s očakávaniami a proklamovanými krokmi nového prezidenta. Je teda predčasné špekulovať, čo sa nakoniec stane. Aj Bridgewater Associates pred voľbami, tak ako drvivá väčšina trhu, očakávali, že v prípade zvolenia Donalda Trumpa, bude nasledovať prepad akciového trhu. Bol to ale omyl. Dalio ale upozorňuje na "veľkú šancu, že trhy, respektíve ekonomika už nebudú také, na aké sme si zvykli". Pre akcie amerických firiem, najmä tých zameraných na domáci trh, bude vývoj v krátkodobom horizonte možno pozitívny (posilňovanie dolára, zmeny vo firemných daniach, obmedzená regulácia), ale otázkou zostáva, kedy začne rast výnosov dlhopisov a rizikových prémií negatívne ovplyvňovať ostatné aktíva.

Dalio tvrdí, že máme za sebou sekulárnej dno inflácie, aj sekulárne dno dlhopisových výnosov. Nasledujúci vývoj podľa neho môže viesť k tomu, že investori zvyknutí na nepretržitý rast, môžu pri podobne výraznej zmene trendu na trhu zaznamenať výrazné straty.

Ohľadom Trumpovej administratívy zostáva Dalio optimistom. "Mnoho ľudí, ktorí pripadajú do úvahy, má dostatočný prehľad o tom, ako ekonomika funguje, a môžu rozumne zvážiť, aké dôsledky budú mať ich kroky. Bez toho, aby kormidlovali ekonomiku do búrky."

Súvisiace články

Aktuálne správy