Bez zdieľania to nepôjde: Prečo je euro neudržateľné

, Natixis Foto: SITA/AP

V eurozóne nie sú dlhy jednotlivých krajín zdieľané, preto mobilita pracovnej sily nie je udržateľná. Krajiny, z ktorých ľudia odchádzajú, by sa museli vyrovnať so zmenšujúcou sa daňovou základňou a mali by stále väčšie problémy so splácaním dlhov.

Z nasledujúceho grafu je zrejmé, že v posledných rokoch silnie imigrácia do Nemecka, zatiaľ čo ľudia emigrujú z krajín ako Grécko, Portugalsko a Španielsko. Teda práve z krajín, ktoré majú najväčšie problémy s dlhmi.

Ak by nakoniec v eurozóne došlo k obmedzeniu pohybu ľudí, nemohla by pretrvávať ani mobilita kapitálu. V prípade, že sa majú firmy presúvať z jednej krajiny do druhej, musí dochádzať aj k pohybu práce, inak tento proces nemôže pokračovať. Zastavením mobility kapitálu a práce by jednotlivé krajiny nemohli využívať svoje komparatívne výhody.

Doterajší vývoj je všeobecne taký, že kapitál financujúci výrobný sektor sa presúva z periférie do jadra menovej únie. Naopak kapitál financujúci turistické služby a súvisiace odvetvia sa zameriava najmä na perifériu. Podobnú špecializáciu a využívanie komparatívnych výhod komplikuje popísaný mechanizmus, v ktorého jadre sú národné dlhy a mobilita práce. Vo federálnom systéme sú naopak dlhy zdieľané, napríklad cez eurodlhopisy. Práve prechod na takýto systém je nevyhnutný, ak má eurozóna fungovať v prospech svojich členských krajín.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy