Vodohospodárska výstavba vlani s poklesom zisku

Štátny podnik zaznamenal pokles zisku o vyše 57 %, a to aj napriek tomu, že od marca minulého roka prevádzkuje najväčšiu Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba zaznamenala v minulom roku pokles čistého zisku, a to aj napriek tomu, že pod svoju správu prevzala Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Ako vyplýva zo zverejnenej účtovnej závierky, spoločnosť dosiahla v minulom roku zisk po zdanení vo výške zhruba 923 tisíc eur. Rok predtým to pritom bolo viac ako 2,1 milióna eur. Ide teda medziročne o vyše 57-percentný pokles.

Výnosy vodohospodárskej firmy sa pritom vlani pohybovali približne na rovnakej úrovni ako rok predtým. V minulom roku podnik zaznamenal výnosy z hospodárskej činnosti vo výške takmer 92 miliónov eur, v predchádzajúcom roku to bolo niečo málo vyše 92 miliónov eur. Najväčší podiel na výnosoch tvorili tržby z predaja vlastných výrobkov, a to 68 miliónov eur. Tie boli približne na rovnakej úrovni ako rok predtým. Štátny podnik musel v minulom roku na svoju hospodársku činnosť vynaložiť viac nákladov ako rok predtým. Kým vlani boli náklady na úrovni takmer 86 miliónov eur, v predchádzajúcom roku to bolo necelých 74 miliónov eur. Najviac musela firma vynaložiť na služby, a to vyše 31 miliónov eur,

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba vznikol v roku 1953. Jeho hlavným predmetom činnosti je výroba a dodávka elektriny, dispečerské riadenie vodohospodárskych a energetických činností, či prevádzkovanie vodných stavieb. Podnik je v portfóliu Ministerstva životného prostredia SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy