Maďarsko zavedie rovnú korporátnu daň vo výške 9 percent

V súčasnosti je v krajine korporátna daň 10 percent pre ročné zisky firiem do sumy 500 mil. forintov (HUF) a na úrovni 19 percent pre zisky nad touto hranicou.

Maďarská vláda plánuje od roku 2017 zaviesť rovnú korporátnu daň na úrovni 9 percent, čo znamená, že bude najnižšia v Európskej únii. Povedal to vo štvrtok maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý poznamenal, že nová sadzba dane je súčasťou snahy vlády zvýšiť konkurencieschopnosť. V súčasnosti je v Maďarsku korporátna daň vo výške 10 percent pre ročné zisky firiem do sumy 500 mil. forintov (HUF) a na úrovni 19 percent pre zisky nad touto hranicou.

Maďarský minister hospodárstva Mihály Varga uviedol, že zavedenie novej sadzby dane zníži daňové príjmy v budúcom roku o 145 mld. HUF. Vláda krajiny neohlásila nijaké nové dane s cieľom vykompenzovať tento pokles. Opozičná maďarská strana Politika môže byť iná vyhlásila, že zmena korporátnej dane urobí z krajiny „daňový raj“. Podľa údajov poradenskej spoločnosti KPMG korporátna daň v rámci celej Európskej únie je v tomto roku v priemere tesne nad hranicou 22 percent.

(1 EUR = 310,59 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy