Sedemdňový rast indexu Dow Jones sa v stredu zastavil

Americká akciová burza NYSE v stredu (16.11.) prerušila sedemdňovú šnúru rastu, ktorá sa začala deň pred prezidentskými voľbami. Informuje o tom DPA. Cena ropy mierne klesla, kým kurz dolára pokračoval v raste. Hodnotu akcií ovplyvnili aj slabšie výsledky vývoja konjunktúry, než sa očakávali.
Dow Jones, hlavný akciový index na Wall Street, v stredu ukončil obchodný deň poklesom o 0,29 % a zastavil sa na 18.868,14 bodu.
Počas siedmich dní vzostupu zaznamenal index prírastok 5,5 %. V pondelok (14.11.) dosiahol dokonca historický rekord hodnotou 18.934,05 bodu.
Širší index S&P 500 klesol v stredu o 0,16 % na 2176,94 bodu. Technologický výberový index Nasdaq 100 však vzrástol o 0,58 % na 4792,27 bodu.
Údaje o vývoji americkej ekonomiky nepríjemne prekvapili. Priemyselná produkcia v USA v októbri stagnovala. Mierne kleslo vyťaženie výrobných kapacít. Pozitívnym bol len vzostup spracovateľského sektora. Jeho rast však zaostal za očakávaním expertov.
V stredu najviac klesli akcie bánk, ktoré boli po víťazstve Donalda Trumpa favoritmi investorov. Akcie veľkobanky Goldman Sachs sa zosunuli o 2,3 %. Iba o trochu lepšie sa darilo bankám Morgan Stanley a Citigroup.
Investori po Trumpovom víťazstve počítali s tým, že americká ekonomika dostane nové rastové impulzy. Očakávajú zrýchlenie inflácie a že centrálna banka USA (Fed) zvýši svoju základnú úrokovú sadzbu. Banky súčasne kalkulujú s tým, že sprísnenie pravidiel pre ich činnosť, zavedené počas Obamovej éry v Bielom dome, nová administratíva zmierni.
Na burze sa zlepšila situácia pre akcie technologického sektora. Kým v predchádzajúcich dňoch oslabovali, v stredu cenné papiere Apple posilnili o 2,7 %, akcie Yahoo stúpli takmer o 2 % a Netflixu o 1,4 %.
Akcie technologických firiem sa dostali pod tlak, lebo Trump v predvolebnej kampani sľúbil, že oživí klasické priemyselné odvetvia, ktoré spaľujú uhlie a spracúvajú oceľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy