Nálada vo švajčiarskej ekonomike sa v novembri zlepšila

Index nálady v ekonomike Švajčiarska sa v novembri zlepšil. Index dôvery, ktorý zostavujú nemecký inštitút ZEW a banka Credit Suisse (CS), posilnil o 3,7 bodu na úroveň 8,9 bodu. Išlo už o tretí mesiac v rade, počas ktorého hodnota indexu stúpla. Index ZEW-CS odzrkadľuje očakávania oslovených expertov na finančný trh v súvislosti s ekonomickým vývojom Švajčiarska v nadchádzajúcich šiestich mesiacoch.

Hodnotenie terajšej ekonomickej situácie vo Švajčiarsku sa však zhoršilo. Index odzrkadľujúci vnímanie súčasnej situácie oslabil o 3,2 bodu na úroveň 14,7 bodu. Z prieskumu ZEW a Credit Suisse ďalej vyplýva, že sa zlepšili očakávania švajčiarskych expertov na finančný trh, aj pokiaľ ide o vývoj v eurozóne. Index mapujúci tieto očakávania stúpol o 4,4 bodu na 12,5 bodu.

Centrum pre európsky ekonomický výskum (ZEW) je neziskový nezávislý inštitút sídliaci nemeckom Mannheime. Vznikol v roku 1990 na základe verejno-súkromnej iniciatívy v spolupráci s Univerzitou v Mannheime. ZEW je jedným z popredných nemeckých ekonomických výskumných inštitútov.

Súvisiace články

Aktuálne správy