Švédsko dáva zbohom hotovosti: Ekrona, ako národná digitálna mena

, Financial Times Foto: YT/Sveriges Riksbank

Švédsko si kladie za cieľ do dvoch rokov prijať rozhodnutie o vydaní svojej digitálnej meny s názvom Ekrona, píše Financial Times.

Cecilia Skingsleyová, námestníčka guvernéra švédskej centrálnej banky Riksbank pre denník Financial Times povedala, že banka zvažuje túto alternatívu po dramatickom poklese využívania hotovosti. Množstvo bankoviek a mincí v obehu sa znížilo od roku 2009 o 40 %, rastie počet on-line nakupovania a kartových platieb. To viedlo Riksbank k prehodnoteniu formy peňazí a k premýšľaniu o nových spôsoboch vydávania meny. "Je to rovnako revolučné ako papierové bankovky pred 300 rokmi. Čo to ale bude znamenať pre menovú politiku a finančnú stability? Ako bude vyzerať tento návrh? Budú to dobíjacie karty, aplikácie alebo nejaký iný spôsob?," pýta sa tajomne Skingsleyová.

Dnes banky umožňujú prístup k elektronickým peniazom cez centrálnu banku. V prípade, že by Švédsko zaviedlo  Ekronu, bolo by to bolo prvýkrát, kedy by spotrebitelia dostali priamy prístup k virtuálnym peniazom vydaným centrálnou bankou. Pripomeňme, že to bola Riksbank, ktorá ako prvá centrálna banka na svete vydala papierové bankovky v roku 1660.

Švédsko by sa ľahko mohlo stať prvou krajinou, ktorá bude vydávať digitálnu menu, ale nie je jedinou krajinou, ktorá sa k takémuto kroku chystá odhodlať. Vo Veľkej Británii na začiatku tohto roka zazneli fundované hlasy, že "by to mohlo predstavovať celý rad výhod, ak by sa zaviedla akákoľvek digitálna  mena vo vlastníctve centrálnej vlády." Londýnska Citi sa k tomuto názoru prikláňa. "Najväčší prínos digitálnej meny môže priniesť vládou vydaná digitálna forma zákonného platidla."

Skingsleyová hovorí, že centrálna banka je zatiaľ v tomto smere len v plienkach, musí preskúmať rôzne možnosti. Otázky, ako je vystopovateľnosť, spôsob doručenia, či úroky z elektronických peňazí, sú predmetom výskumu. Zároveň zdôraznila, že akákoľvek Ekrona bude fungovať paralelne povedľa mincí a bankoviek, ešte než ich plne nahradí.

Bitcoin, asi najznámejšia kryptomena, je postavený na databázovom protokole známom ako blockchain. Vlani sa technológia stala miláčikom komerčných bánk po celom svete. Protokol umožňuje, aby sa dve cudzie strany stretli v digitálnom svete priamo, bez nutnosti spolupráce cez dôveryhodného sprostredkovateľa, ako je napríklad zúčtovacie centrum. Tým pádom sa znižujú náklady a urýchľuje celý proces. Svetové ekonomické fórum si myslí, že technológia "zásadným spôsobom zmení spôsob podnikania finančných inštitúcií na celom svete."

Skingsleyová pripúšťa výhody blockchainu, ale podľa jej slov to bude len jedna z niekoľkých technológií, ktorými sa v Riksbank budú zaoberať v rámci Ekrony. Andrew Hauser, výkonný riaditeľ  pre bankovníctvo v Bank of England na začiatku roka povedal, že britská centrálna banka pozorne sleduje možnosti využitia technológie blockchain v centrálnom bankovníctve.

Aj Čínska centrálna banka si aktuálne najíma blockchain odborníkov, aby jej pomohli vyvinúť svoju vlastnú digitálnu menu. Banka inzerát zverejnila 9. novembra na šesť pracovníkov. Centrálna banka chce kryptomenou nahradiť hotovosť, ale otvorene nedeklaruje, že to bude na báze blockchainu. Nábor na pracovné miesta ale takéto podozrenie podporuje. Žiadatelia musia mať skúsenosti v oblasti vývoja technológií blockchain, skúsenosti s veľkými dátami, kryptovaním, dizajnom systémov a podobne.  Úspešní žiadatelia budú pracovať na hardvéri a vývoji softvéru, oznamuje Shanghai Daily. Takýto nábor sa dá považovať za posledný krok k vytvoreniu národnej digitálnej meny, ktorá by časom eliminovala hotovosť, aj keď obe verzie by ešte koexistovali "dlhší čas."

Čínska centrálna banka teda jasne nehovorí o Bitcoinoch ako národnej mene, namiesto toho sa snaží využiť koncepty Bitcoinu na na vytvorenie meny, ktorú by aj naďalej mala pod kontrolu a mohla riadiť peňažné zásoby v krajine. Impulz čínskej centrálnej banky digitalizovať ťažkopádnu hotovosť údajne pramení z toho, že predvída budúcnosť, v ktorej sa občania zapájajú do digitálnych tendrov uložených v cloude.

Papierové peniaze sú "menou poslednej generácie. Je to neodvrátiteľný trend, papierové peniaze budú nahradené novými produktmi a novými technológiami s väčšiu bezpečnosťou a nižšími nákladmi," povedal guvernér centrálnej bankyZhou Xiaochun.

Súvisiace články

Aktuálne správy