Dôvera nemeckých investorov v novembri vzrástla štvrtý mesiac po sebe

Dôvera nemeckých investorov sa v novembri zlepšila štvrtý mesiac po sebe a dostala sa najvyššie za päť mesiacov. Dôvodom sú pozitívne správy z USA aj Číny, čo vykompenzovalo mierne utlmenie nálady spôsobené víťazstvom Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Index ekonomického sentimentu inštitútu pre výskum európskej ekonomiky ZEW v novembri vzrástol na 13,8 bodu z 3,6 bodu v októbri. Ekonómovia počítali so zvýšením len na 8,1 bodu. Aktuálne sa index nachádza na najvyššej úrovni od júna, kedy dosiahol 19,2 bodu.
„Ďalšie zlepšenie indexu signalizuje zrýchlenie rastu ekonomiky v najbližších šiestich mesiacoch,“ priblížil šéf ZEW Achim Wambach. „Zvolenie Donalda Trumpa za amerického prezidenta a následné politické a ekonomické neistoty však mali negatívny vplyv. Po voľbách bola nálada v ekonomike menej pozitívna než pred nimi,“ dodal.
Index hodnotenia aktuálnej situácie klesol na 58,8 bodu z 59,5 v predchádzajúcom mesiaci, pričom ekonómovia počítali s nárastom na 61,6 bodu.
Index ekonomickej dôvery pre eurozónu v novembri stúpol o 3,5 na 15,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy