Kvôli brexitu britské frmy stopli investície za vyše 76 miliárd eur

Neistoty sprevádzajúce proces brexitu viedli tretinu britských spoločností k odkladu alebo zrušeniu investičných projektov v celkovej výške 65,5 miliardy libier (76,18 miliardy eur). Informovala o tom belgická televízna stanica s odvolaním sa na britskú štúdiu zverejnenú v pondelok.
K uvedeným číslam dospelo londýnske Centrum pre ekonomický a podnikateľský výskum (CEBR) a spoločnosť Hitachi Capital na základe prieskumu, ktorý si objednali u firmy YouGov špecializovanej na internetové prieskumy verejnej mienky. Prieskum bol vykonaný na vzorke 1015 vedúcich predstaviteľov reprezentatívnych firiem britskej ekonomiky na prelome októbra a novembra.
Na základe získaných odpovedí a extrapoláciou oficiálnych údajov o podnikateľskom prostredí v Británii štúdia naznačila, že odchod Británie z EÚ spôsobil zastavenie alebo odklad firemných investícií v spomínanej hodnote 65,5 miliardy libier, keď sa 33 % britských spoločností rozhodlo odložiť alebo zrušiť plánované investičné projekty.
Medzi hlavné dôvody, ktoré uvádzali predstavitelia firiem, bol pokles libry a obavy z vyššej inflácie v krajine, ako aj neistota týkajúca sa budúceho prístupu Británie na jednotný európsky trh. Firmy sa v prípade brexitu obávajú tiež spomalenia hospodárskeho rastu Spojeného kráľovstva.
Prieskum naznačil, že rozhodnutia o zmrazení alebo pozastavení investícií prijali hlavne väčšie firmy (42 %) a stredne veľké podniky (44 %) ako menšie podnikateľské subjekty (23 %), ktorú sú podľa menej vystavené vplyvom zahraničných trhov.
Najviac postihnutými sektormi ekonomiky sú z tohto hľadiska technologické služby a telekomunikácie, nasleduje trh s nehnuteľnosťami, sektor stavebníctva, za nimi reklamný biznis a médiá a tiež finančný sektor.

Súvisiace články

Aktuálne správy