Chýry o fúzii UniCreditu a SocGen vyvolali na burzách eufóriu

Chýry o možnej fúzii talianskej veľkobanky UniCredit s francúzskou Société Générale (SocGen) vyvolali v pondelok (14.11.) na európskych burzách eufóriu. V dnešnom vydaní o tom informuje rakúsky denník Die Presse.
Akcionári UniCredit nemali už dávno príležitosť, aby sa tešili zo svojej banky. Cena jej akcií po otvorení obchodovania rýchlo vzrástla o 5,8 %. Nákupnú horúčku vyvolala správa talianskej agentúry ANSA, že sa UniCredit chce zlúčiť so SocGen. Hodnota aj jej akcií sa rýchlo šplhala hore. Radosť však netrvala dlho. Už dopoludnia búrka utíchla a akcie sa vrátili na východiskovú úroveň. Obe banky sa totiž odmietli vyjadriť k „špekuláciám na trhu“. Aj keď nebolo nadšenie investorov odôvodnené a chýry kolujúce na burzách sa časom ukážu ako pravdivé. Zmeny v UniCredite sú totiž nevyhnutné. Ich naliehavosť potvrdil stresový test, ktorý v najväčšom talianskom úverovom ústave vykonal v lete európsky bankový dohľad. Úroveň základného kapitálu UniCreditu dosiahla 7,1 %, čo bolo len o 0,1 % nad jeho minimálnu predpísanú hranicu.
Už dlhšie stojí banka s centrálou v Miláne pred úlohou navýšiť svoj základný kapitál o 13 miliárd eur. Časť tejto úlohy môže splniť tým, že sa spojí s inou bankou. Mohla by to byť práve SocGen. Ani tá v strese nedosiahla oslnivý výsledok, ale na rozdiel od UniCreditu stojí pevnejšie na zemi oboma nohami. Ak by banky spojili svoje sily, veľmi dobre by sa dopĺňali. Veľkosťou by sa vyrovnali najväčšiemu európskemu úverovému ústavu, britskej HSBC.
Chýry o ich fúzii posilnil aj fakt, že v lete sa stal šéfom UniCreditu Francúz Jean-Pierre Mustier. Kariéru začal práve v Société Générale. Pôsobil v nej do roku 2009 v divízii investičného bankovníctva. Z banky odišiel po škandále, keď vyšlo najavo, že burzový obchodník Jérôme Kerviel spôsobil ústavu špekuláciami škodu takmer päť miliárd eur. Mustier však stále udržuje vynikajúce kontakty so SocGen.

Súvisiace články

Aktuálne správy