ÚRSO prehĺbi kooperáciu s agentúrou pre spoluprácu regulačných orgánov

Intenzívna a obojstranne výhodná kooperácia medzi slovenským regulačným úradom a medzinárodnou Agentúrou pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky (ACER) bola cieľom pracovnej návštevy predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka v sídle agentúry v slovinskej Ľubľane. Ako ďalej informoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz, Holjenčík sa 10. novembra v sídle ACER stretol s jej riaditeľom Albertom Pototschnigom.
„Keďže úrad disponuje potrebnými skúsenosťami aj relevantnými expertmi, ACER má veľký záujem na prehĺbení vzájomnej spolupráce a rovnaký je aj náš postoj,“ povedal po stretnutí Holjenčík. Predseda ÚRSO informoval riaditeľa ACER, že slovenský regulačný úrad zriadil nový odbor, ktorého náplňou je monitoring trhu a tvorba analýz prispievajúcich k rozvoju trhu. Úrad sa plánuje aktívne zapojiť aj do pracovných skupín ACER ohľadom nariadenia o integrite a transparentnosti trhu s energiou (REMIT) a trhu s elektrinou.
„Pre úrad je spolupráca s ACER dôležitá aj pri výmene skúseností, ktoré plánujeme využiť pri pokračovaní v našich úspešných twinningových projektoch,“ zdôraznil predseda ÚRSO. Na stretnutí sa hovorilo tiež o spoločnom projekte česko-slovensko-maďarsko-rumunského energetického trhu.
Agentúra pre spoluprácu regulačných orgánov v oblasti energetiky je ústredným orgánom EÚ pre liberalizáciu trhov Únie s elektrickou energiou a zemným plynom. ÚRSO s ACER spolupracujú od vzniku agentúry v roku 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy