Český priemysel v septembri medziročne vzrástol o 2,7 %

Medzimesačne po očistení o sezónne vplyvy sa priemyselná výroba krajiny zmenšila o 1,6 %.

Česká priemyselná produkcia v septembri medziročne reálne vzrástla o 2,7 percenta. Medzimesačne po očistení o sezónne vplyvy sa priemyselná produkcia zmenšila o 1,6 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad. K medziročnému rastu priemyselnej produkcie najviac prispelo odvetvie výroby motorových vozidiel, prívesov a návesov, ktoré sa zväčšilo o 10 percent, výroba ostatných dopravných prostriedkov a zariadení, ktorá stúpla o 25,6 percenta, a výroba strojov a zariadení, ktorá sa zvýšila o 4,3 percenta.

V septembri v Česku klesla produkcia odvetvia ťažby a dobývania (-10,5 %), výroba elektrických zariadení (-2,6 %), či výroba a rozvod elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-1,6 %). Hodnota nových objednávok českého priemyslu v septembri medziročne vzrástla o 2,4 percenta. Nové objednávky zo zahraničia sa zvýšili o 5,2 percenta, ale nové domáce objednávky sa zmenšili o 3,1 percenta.

Tržby českých priemyselných podnikov v septembri v bežných cenách medziročne posilnili o 1,2 percenta. Tržby z priameho vývozu priemyselných podnikov sa zvýšili o 4 percentá. Domáce tržby českých priemyselných firiem, ktorá zahŕňajú aj nepriamy vývoz prostredníctvom nepriemyselných podnikov, však klesli o 2,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy