SPP garantuje najvyššiu úroveň bezpečnosti dodávok plynu počas zimy

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP), líder slovenského energetického trhu, garantuje počas nadchádzajúcej zimy najvyššiu mieru bezpečnosti dodávok plynu pre svojich zákazníkov. Aj v prípade obmedzenia alebo úplného zastavenia dodávok, dodá plyn svojim odberateľom od domácností až po veľkých priemyselných zákazníkov bez akéhokoľvek obmedzenia počas celej zimy.
1,3 milióna zákazníkov SPP sa žiadnej krízovej situácie obávať nemusí. „V SPP aktuálnu situáciu veľmi pozorne sledujeme a dôsledne sa pripravujeme na rôzne scenáre vývoja situácie počas zimných mesiacov, ktoré sprevádza vyššia spotreba. Bezpečnosť dodávok plynu pre našich zákazníkov je pre nás prioritou. Preto sme nad rámec existujúcich nástrojov prijali ďalšie opatrenia, vďaka ktorým sme v prípade mimoriadnej situácie schopní zabezpečiť pre nich najvyššiu úroveň bezpečnosti dodávok plynu,“ podčiarkuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SPP Štefan Šabík. „Bezpečnosť dodávok plynu od SPP budujeme dlhodobo na viacerých pilieroch. Okrem kontraktov na nákup plynu z východu i zo západu, nakupujeme plyn aj na medzinárodných trhoch a samozrejme využívame aj plyn, ktorý máme uskladnený v podzemných zásobníkoch na území Slovenska,“ vysvetľuje Štefan Šabík.
Plyn na Slovensko prúdi najmä z Ruskej federácie na základe dlhodobého kontraktu SPP so spoločnosťou Gazprom Export, pričom v súčasnosti prebiehajú dodávky štandardne, plne v súlade s kontraktom. SPP má navyše podpísanú zmluvu aj so spoločnosťou Uniper (bývalý E.ON Commodities). Tá dáva spoločnosti v čase najvyššej spotreby možnosť doviezť na Slovensko plyn zo západu. Okrem toho je SPP aktívnym obchodníkom na medzinárodných európskych trhoch, kde spoločnosť plyn podľa potreby nakupuje alebo predáva. SPP má, tak ako každý rok, rezervovanú aj kapacitu v podzemných zásobníkoch. K dnešnému dňu je využitá takmer na maximum. Súčasný objem plynu natlačený v zásobníkoch pre potreby SPP je viac ako 1,30 mld. m3 plynu. S ťažbou plynu zo zásobníkov do plynárenskej siete na zabezpečenie dodávok plynu pre spotrebiteľov počas zimného obdobia sa začalo 1. novembra 2016.
Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP dodáva elektrinu už stotridsať tisíc zákazníkom. Celkovo SPP zabezpečuje spoľahlivé dodávky energií a ďalších energetických služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Za dodržiavanie etických princípov pri podnikaní získal SPP v roku 2016 Veľkú cenu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy