Výpredaje, aké ste nevideli: Viete kedy sa oslavuje Deň nezadaných?

, Business Insider Foto: SITA/AP;TASR/AP

Najväčšie nákupné šialenstvo vo svete začína budúci týždeň, väčšina z nás ani netuší, že niečo také existuje.

Sviatok nazvaný Singles' Day je každoročne 11. novembra.  Alibaba, čo je najväčšia čínska e-commerce spoločnosť, pomohla deň nezadaných zmeniť na najväčšie nákupné šialenstvo vo svete tým, že ponúka skutočne veľké zľavy počas 24 hodín. Stovky iných spoločností ponúkajú zľavy v období od „Čierneho piatku“ do Vianoc. Ak by sa títo predajcovia zapojili do Singles' Day, bol by to pre nich riskantný ťah. Predovšetkým pre verejne obchodované americké spoločnosti, kde Čierny piatok a vianočné výpredaje sú považované za ukazovateľa zdravia maloobchodníka na trhu. Niekoľko spoločností so sídlom v USA sa k Alibabe pridalo, napríklad Wal, Macy, Gap, Target a Costco, ale len veľmi málo z nich ponúka zľavy aj pre domácich spotrebiteľov. Väčšina z nich sa zameriava na čínskych nakupujúcich na internetových stránkach Alibaby ako je Tmall a Taobao.

Práve Costco vlani predalo v rámci Singles' Day tovar za asi 3,14 milióna dolárov za jedinú hodinu, informovala Alibaba. Medzi najobľúbenejšie značky vlani patrili Uniqlo, Nike, Adidas, a New Balance.

Celkovo Alibabe výpredaj vygeneroval tržby v hodnote 14,3 miliárd dolárov. V tomto roku sa očakáva, že tržby dosiahnu 20 miliárd dolárov za 24 hodín, podľa Fung Global Retail and Technology.

Pre porovnanie, Američania vlani minuli na Čierny piatok a Cyber pondelok v on-line nákupoch 5,8 miliardy dolárov, to sú dva najväčšie výpredajové dni v USA.

Odborníci si myslia, že je len otázkou času, kedy aj americkí maloobchodníci začnú využívať Deň nezadaných pre podporu predaja na domácom trhu. "V minulom roku to boli QVC, Michael Kors, a Bloomingdale, v tomto roku očakávame, že sa pridajú aj ďalší maloobchodníci," hovorí Tom Caporaso, generálny riaditeľ spoločnosti Clarus, poskytovateľa e-commerce riešenia. Takže už aj americkí zákazníci sa budú zameriavať čoraz viac na sviatok nezadaných, pretože tam dokážu nájsť také výhodné ponuku, aké inde nie. 

Súvisiace články

Aktuálne správy