Výrobné ceny v SR medziročne klesli viac ako bol priemer EÚ

Septembrové ceny priemyselných výrobcov v rámci celej Európskej únie medziročne oslabili o 1,1 %, na Slovensku klesli o 3,3 %, čo bol tretí najvýraznejší pokles v rámci únie.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v septembri medzimesačne posilnili o 0,1 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie stúpli o 0,2 percenta. Medziročne septembrové ceny priemyselných výrobcov v eurozóne klesli o 1,5 percenta a v rámci celej EÚ sa znížili o 1,1 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V porovnaní s priemerom za celú EÚ ceny priemyselných producentov na Slovensku medzimesačne posilnili výraznejšie, a to o 0,3 percenta. Medziročne však klesli o 3,3 percenta, čo bol v rámci krajín EÚ tretí najväčší pokles. Výraznejší medziročný pokles evidovali iba v Luxembursku (-7,1 %) a v Holandsku (-3,8 %). Po Slovensku nasledovalo Grécko (-3,2 %). Medziročne sa výrobné ceny zvýšili iba vo Veľkej Británii (1,8 %), Poľsku a Švédsku (zhodne 0,7 %) a na Malte (0,4 %).

Medzimesačne sa septembrové ceny priemyselných výrobcov najviac zvýšili v Holandsku (2 %), Belgicku a Chorvátsku (zhodne 1,5 %) a Estónsku (0,6 %). Oproti augustu sa septembrové priemyselné ceny znížili iba v Nemecku (-0,2 %), a v Írsku, Taliansku, na Malte a vo Švédsku (zhodne -0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy