Nárastu turistov v Košickom kraji pomohli podľa KOCR nové letecké spojenia

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Košický kraj zaznamenala zvýšený záujem turistov o región. Podľa jej výkonnej riaditeľky Lenky Vargovej Jurkovej pomohli tomu i nové letecké spojenia z Košíc. Zároveň tvrdí, že návštevníci sú oproti minulosti náročnejší.
„Košice sú viac ako inokedy plné zahraničných turistov. Keď sa človek prejde po meste, tak je prekvapený, aké rôzne cudzie jazyky tu možno počuť a to isté zaznamenávame aj my v informačnom centre. Prichádza sem množstvo zahraničných, ale aj domácich návštevníkov z Košického kraja,“ uviedla pre TASR Vargová Jurková.
Turisti sa podľa jej ďalších slov okrem pamiatok zaujímajú aj o výrobky, ktoré ponúkajú v Regionálnom informačnom bode. „Vyrábajú ich klienti sociálnych zariadení alebo remeselníci z košického regiónu, čiže sú originálne, autentické,“ vysvetlila Vargová Jurková.
Návštevníci prichádzajúci do Košického kraja sú podľa nej čím ďalej tým viac náročnejší. „Na kvalitu služieb, informácie, ale aj alebo rôznorodosť služieb, ktoré im vieme poskytnúť. Návštevník chce, a to nielen v našom Regionálnom informačnom bode, ale aj čo sa týka návštevy jednotlivých reštauračných alebo ubytovacích zariadení, už viac ako len štandard,“ povedala riaditeľka.
„Stále treba rozmýšľať nad tým, čo im vieme ponúknuť, aby sme im ponúkli stále čosi nové, niečo, čo ich obohatí, naučí,“ vysvetlila Vargová Jurková s tým, že práve preto sa zameriavajú i na rôzne remeselnícke workshopy a spolupracujú so školami.
„Spolupráca s nimi je veľmi dobrá, pretože ako inak ako cez deti vieme pozvať aj rodičov na výlet do Košického kraja,“ povedala Vargová Jurková.
Najčastejšie podľa nej do Košíc a Košického kraja prichádzajú turisti z krajín V4. „Sú to najmä Česi, Maďari, ale pribúdajú i turisti z Londýna. Vďaka novému leteckému spojeniu sa nám zvyšuje počet turistov aj z Poľska. Avšak sú to aj cieľové skupiny, ktoré nás prekvapujú, či sú to Izraelčania, alebo návštevníci z Kyjeva. Prichádzajú i nemeckí turisti, takže sa tomu veľmi tešíme,“ skonštatovala Vargová Jurková.
Košický kraj navštívilo v minulom roku 266.358 ľudí, čo je oproti roku 2014 nárast o 11,2 percenta. Samotné mesto Košice si prišlo pozrieť 154.012 návštevníkov. V porovnaní s rokom 2014 je to nárast o 16,6 percenta.
„Momentálne máme predbežné výsledky návštevnosti, nemáme však oficiálne čísla zo Štatistického úradu SR. Celkovo je to však o tom, že štatistiky sa nám za celé Slovensko navýšili o 19 až 20 percent, niektorí udávajú až 26 percent. Predpokladá sa, že Košický kraj bude v medziročnom náraste skokanom v návštevnosti pre tento rok,“ dodala Vargová Jurková.

Súvisiace články

Aktuálne správy