Trump predstavuje hrozbu pre americkú prosperitu, zhodlo sa 370 amerických ekonómov

, qz Foto: SITA/AP

Ekonómovia z univerzít po celých Spojených štátoch napísali otvorený list americkým voličom.V ňom navrhujú nehlasovať za republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, pretože ohrozuje demokraciu a prosperitu v krajine.

Pod list, ktorý po prvýkrát zverejnil The Wall Street Journal, sa podpísalo aj niekoľko nositeľov Nobelovej ceny ako aj Paul Romer, nový hlavný ekonóm Svetovej banky. V liste sa rozoberá Trumpova osoba v 13-tich bodoch. Každý sa zameriava na konkrétne problémy, ako je deficit obchodu, fiškálny deficit, americké výrobné limity a pomer dane k HDP. Každá z Trumpových politík a výrokov je v kontraste s uskutočniteľnými ekonomickými možnosťami a fiškálnou realitou.

Imigračná politika
Trump využíva imigráciu ako falošnú stratégiu na oklamanie voličov v otázkach ekonomického významu, ako je stagnácia miezd pre domácnosti s nízkou úrovňou vzdelania. Zameranie dialógu týmto smerom  a nie na  vecné riešenia, ako je automatizácia, odkláňa verejnú diskusiu na pole neproduktívnych politických možností.

Výroba v USA
Trump zavádza verejnosť tvrdením, že Spojeným štátom klesla výroba. Umiestnenie výroby a zloženie výroby produktov sa zmenilo, ale úroveň produkcie sa v Spojených štátoch od roku 1980 viac ako zdvojnásobila.

Fiškálny deficit
Trump znižuje závažnosť národného dialógu tým, že navrhuje zrušenie agentúry na ochranu životného prostredia čím by výrazne znížil fiškálny deficit. Vierohodné riešenie bude vyžadovať zvýšenie daňových príjmov a / alebo zníženie výdavkov na sociálne zabezpečenie, zdravotnú starostlivosť, alebo obranu.

Trump prekypuje "hlbokou neznalosťou" ekonomiky a nie je schopný načúvať dôveryhodným odborníkom, tvrdia ekonómovia. "Podporuje magické myslenie a konšpiračné teórie namiesto triezveho posudzovania možných variantov hospodárskej politiky."

Ekonómovia dospeli k názoru, že bude lepšie, ak odporučia voličom nevoliť Trumpa, označujú ho za "nebezpečnú a deštruktívnu voľbu pre krajinu", muža ktorý "dezinformuje svojich voličov, znižuje dôveryhodnosť verejných inštitúcií a prostredníctvom konšpiračných teórií podporuje úmyselný klam pred stretom s realitou." Trumpovo prezidentovanie, ako sa píše v liste, by bolo nebezpečné pre "fungovanie demokratických a ekonomických inštitúcií aj pre prosperitu krajiny."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy