Slovenskému mlieku už zánik nehrozí? Odborníci očakávajú podporu prvovýroby zo strany štátu

, SZPM Foto: thinkstock

Hoci sa súčasná situácia na trhu s mliekom začína uberať pozitívnym smerom, vyjadrenia o konci krízy sú ešte predčasné.

Pokles nákupnej ceny mlieka sa na Slovensku pozastavil v júli na úrovni 23,12 centov na kilogram. V auguste sa cena mlieka zvýšila o 0,27 centa a v septembri o 0,82 centa. Septembrová cena tak dosiahla úroveň 24,21 centa na kilogram mlieka. Napriek tomu, že sa už druhý mesiac cena surového kravského mlieka mierne zvýšila, prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka sú s vyjadreniami o zažehnaní krízy opatrní.

„Pozitívne hodnotíme pozastavenie poklesu nákupnej ceny mlieka, ale nemôžeme byť spokojní s tempom rastu nákupných cien, nakoľko za posledné dva mesiace sa cena zvýšila len o zhruba 1 cent na kilogram. Nepriaznivá situácia na trhu s mliekom však pretrváva, nakoľko súčasná úroveň nákupných cien je hlboko pod úrovňou výrobných nákladov. Preto v najbližších mesiacoch očakávame výraznejšie navýšenie nákupných cien mlieka“ uviedol predseda  Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieko (SZPM) Ing. Alexander Pastorek. Ako ďalej uviedol, prioritou SZPM je zabezpečiť spravodlivé a adekvátne podmienky za prácu prvovýrobcov.

Slovenský mliekarenský zväz, ktorý združuje slovenských spracovateľov kravského mlieka, taktiež zastáva názor, že pre udržanie domácej produkcie mlieka je nutné dosiahnuť zásadný a rýchly nárast hodnoty, ktorú dostane prvovýrobca za produkciu mlieka. „Aby sa toto stalo skutočnosťou, je potrebné v krátkom čase uzavrieť (a ukotviť v rozpočte na budúci a ďalšie roky) systémové podpory prvovýroby surového kravského mlieka v hodnote min. 8 €c/kg a dosiahnuť rýchlu akceptáciu vyšších odbytových cien mliekarenských výrobkov obchodnými reťazcami,“ uviedol Ing. Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu. Osem eurocentov na kilogram mlieka je úroveň v krajinách V4.  Očakávania vychádzajú z vyjadrení vysokých predstaviteľov štátu v súvislosti s potrebou zabezpečenia potravinovej bezpečnosti a sebestačnosti.

„Mlieko a mliečne výrobky musia byť férovo ocenené v každom článku reťazca od prvovýroby, až po spotrebiteľa. Ak sa tieto očakávania nenaplnia, slovenské mlieko zanikne a na konci dňa bude náš spotrebiteľ platiť významne vyššie ceny, než je tomu v súčasnosti,“ dodal Ing. Voskár.

Ing. Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu
Varovný signál je už vidieť dnes, keď septembrová produkcia mlieka je najnižšia za posledných 10 rokov. V septembri 2016 spracovatelia nakúpili len 62 770 ton. V porovnaní s objemom nákupu mlieka za september minulého roka je to pokles o 5 648 ton.  Za celý rok 2016, teda obdobie január až september 2016, bol objem nakúpeného mlieka 630 582 ton. V porovnaní s minulým rokom je to o 29 198 ton menej, teda o 4,4 %.

Zrušenie mliečnych kvót malo negatívny dopad na prvovýrobcov a spracovateľov mlieka. Podľa  Alexandra Pastoreka zaznamenávame na Slovensku od deväťdesiatych rokov trvalý pokles počtu dojníc a podnikov prvovýroby.  „Aj za prvý polrok 2016 poklesli stavy dojníc a to o ďalších takmer 2 500 kusov. Nepriaznivá situácia v sektore mlieka spôsobila pokles počtu prvovýrobcov mlieka za posledné 2 roky o 80, t.j. o 15%.“ 

Súvisiace články

Aktuálne správy