Prečo alebo „na čo“ poistiť domáceho miláčika?

, poistenie.sk Foto: thinkstock;YT/Anne Marie Chesney

Najčastejšie psík, no taktiež mačka a občas aj iné, menej tradičné zvieratká. Najnovším trendom sú malé prasiatka či operence rôznych veľkostí a druhu. Chovanie kačky v byte už nie je len vtipnou raritou z amerického seriálu. Dnes už akoby nezáležalo na tom či bývame v dome alebo byte – zvieratko si jednoducho vyberáme podľa „svojho gusta“. No naši miláčikovia nás vedia aj poriadne potrápiť. Či už ide o ich zdravie alebo výstrelky – všetko niečo stojí.

Ak zvažujete poistenie domáceho zvieraťa a nie ste milionár, ktorý chce „zabezpečiť“ pazúriky svojej perzskej mačičky, do úvahy prichádza možnosť v rámci poistenia domácnosti.

Zodpovednosť za škodu

„Číslo 1“ medzi domácimi zvieratkami zostáva stále psík. Hlavne ten  vie byť nezbedný a hravý, a niekedy v sekunde dokáže spôsobiť škody viac než dosť. Ak ide o vašu domácnosť, zvyčajne to nejako „predýchate“. No ak ide o majetok niekoho cudzieho, možno aj večne nepríjemného uhundraného suseda, môže nastať problém. S mávnutím ruky a úsmevom sa to neutrasie, a psík za seba tiež sám nezaplatí. Poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú domácim zvieraťom vám môže pomôcť. Ako súčasť balíka domácnosti či nehnuteľnosti ho ponúkajú mnohé poisťovne na trhu. Podmienkou je samozrejme riadna evidencia psíka a čip.

Liečebné náklady

Pripoistenie sa môže postarať aj o liečebné náklady spojené s chorobou psa. Suma, ktorá bude preplatená opäť závisí od výšky poistnej sumy, resp. od ročne stanoveného limitu. „Klienti našej poisťovne si môžu svojho psa pripoistiť k poisteniu domácnosti a/alebo nehnuteľnosti. Limit poistného plnenia si určujú sami – majú na výber 300 eur, 600 eur alebo 900 eur. Tieto peniaze pokryjú ošetrenie a liečenie zvieraťa veterinárom v prípade jeho úrazu či ochorenia,“ hovorí Milan Janásik, poisťovňa Generali. Niekedy, žiaľ, nepomôže ani veterinár. Ak sa vaše zvieratko dostalo do stavu, kedy je jeho choroba či úraz v poslednom štádiu, pre jeho vlastné dobro je niekedy lepšie ukončiť jeho trápenie skôr. Aj náklady spojené s útratou zvieraťa môžu byť v poistení zahrnuté. Taktiež náklady na liečbu pri akútnej otrave alebo nákaze. V pripoisteniach nemusí ísť vždy len o psíka. Napríklad, Komunálna poisťovňa uvádza, že „Predmetom základného poistenia domácnosti je súbor zariadenia domácnosti,“ kde patria „aj domáce a drobné hospodárske zvieratá (okrem včelstva),“ teda aj iné druhy zvierat ako pes. 

Podobne ako u človeka, aj u zvieratka treba k pripoisteniu pristupovať individuálne. Opäť je najvhodnejšie porovnať ponúkané produkty viacerých poisťovní, poradiť sa, prípadne (ak ste to ešte neurobili) opýtať sa na pripoistenie v rámci vašej domácnosti. Možno takéto pripoistenie už máte a spoliehate sa naň, na čom nie je nič zlé. No pre každý prípad si preverte výšku sumy (prípadne stanovený ročný limit), do ktorej ste aj v takýchto prípadoch krytí, aby ste napokon neboli nemilo prekvapení.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

Súvisiace články

Aktuálne správy