V predaji potravín dominujú v Nemecku štyri reťazce

Obchod s potravinami je v Nemecku silno koncentrovaný. Štyri obchodné reťazce – Edeka, Rewe, Schwarz-Gruppe a Lidl s Aldi majú podiel na jeho obrate 85 %. Agentúra DPA sa odvoláva na údaje spolkového protimonopolného úradu.
Vo „veľkej štvorke“ dosiahla Edeka voči konkurentom výrazný náskok. Ochrancovia konkurencieschopnosti v sektore začali biť v októbri 2014 na poplach. Bolo to v čase, keď Edeka oznámila záujem, že chce prevziať sieť spoločnosti Kaiser’s Tengelmann. Obávali sa, že dôjde k ďalšiemu zhoršeniu konkurencie a zvýšeniu spotrebiteľských cien.
Šéf siete Tengelmann Karl-Erivan Haub sa pokúsil bagatelizovať dôsledky operácie už v čase zverejnenia plánu na jej realizáciu. Uviedol, že filiálky siete, ktorú vedie, majú trhový podiel len 0,6 %.
Protimonopolný úrad jeho argumenty nepresvedčili. Je síce pravda, že Tengelmann je oveľa slabší ako veľká štvorka, ale mimo nej zostáva predsa len najväčším potravinárskym obchodným reťazcom. To objasňuje silu sporu okolo jeho predaja. Pre hlavné obchodné siete ide o jednu z posledných možností, ktorá by im umožnila rásť na domácom trhu.
Proti zámeru Edeka získať sieť Kaiser’s Tengelmann sa postavil obchodný koncern Rewe. Nesúhlasil s rozhodnutím ministra priemyslu Sigmara Gabriela, ktorý súhlasil s prevzatím krachujúcej siete Edekou. Rewe podala žalobu na ministrovo rozhodnutie. Po dohodovacom konaní, na ktorom sa zúčastnil aj bývalý spolkový kancelár Gerhard Schröder a ekonóm Bert Rürup došlo k dohode, že Rewe do 11. novembra stiahne svoju žalobu. Edeka bude môcť prevziať obchody spoločnosti Tengelmann.

Súvisiace články

Aktuálne správy