Britská vláda schválila rozšírenie letiska Heathrow

O projekte výstavby novej vzletovo-pristávacej dráhy na londýnskom letisku by mal britský parlament hlasovať zhruba o rok

Britská vláda v utorok schválila výstavbu novej vzletovo-pristávacej dráhy na londýnskom letisku Heathrow. Projekt, ktorý si vyžiada demoláciu domov v husto zaľudnených štvrtiach britskej metropoly, čelil aj kritike pre obavy z negatívnych dopadov na životné prostredie. Alternatívne návrhy, vrátane predĺženia existujúcej dráhy na letisku Heathrow alebo vybudovania druhej dráhy na letisku Gatwick južne od Londýna, kabinet premiérky Theresy Mayovej odmietol. Ministerstvo dopravy vo vyhlásení uviedlo, že svojím rozhodnutím vláda potvrdzuje odhodlanie zachovať Veľkú Britániu ako krajinu „otvorenú pre obchod“.

„Som hrdý na to, že po rokoch diskusií a odkladov vláda pristúpila k ambicióznemu kroku s cieľom udržať pozíciu Veľkej Británii v globálnej leteckej preprave,“ uviedol minister dopravy Chris Grayling. Rozhodnutie vlády je v tejto fáze iba odporúčaním a presná lokalizácia novej vzletovo-pristávacej dráhy bude predmetom ďalších konzultácií. Projekt si vyžaduje schválenie v parlamente, ktorý by mal o ňom hlasovať približne o rok, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy