Spotrebiteľské ceny v USA v septembri stúpli o 0,3 percenta

Americká jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, však bola minulý mesiac iba na úrovni o 0,1 percenta.

Vyššie ceny energií posunuli v septembri smerom nahor celkovú cenovú hladinu v USA. Americké ministerstvo práce v utorok informovalo, že spotrebiteľské ceny v krajine minulý mesiac stúpli o 0,3 percenta. Ceny energií sa zvýšili o 2,9 percenta. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, však bola iba na úrovni 0,1 percenta. V septembri sa znížili napríklad ceny áut a odevov.

Medziročná jadrová inflácia v USA bola v septembri vo výške 2,2 percenta. Celková hladina spotrebiteľských cien medziročne vzrástla o 1,5 percenta, čiže bola slabšia v porovnaní s cieľom amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý si želá infláciu na úrovni 2 percent. Trhy predpokladajú, že Fed na svojom novembrovom zasadaní úrokové sadzby nezmení. „Nie je tu nič, čo by Fed tlačilo k tomu, aby sa ponáhľal s nejakými krokmi,“ uviedla o správe o vývoji inflácie Jennifer Leeová, ekonómka BMO Capital Markets.

Súvisiace články

Aktuálne správy