Investori sa správajú opatrne, veľkých transakcií ubúda

Objem aktivity tzv. venture capital investorov dosiahol v 3. kvartáli 2016 výšku 24,1 miliárd USD (21,83 miliardy eur), čo znamená medzikvartálny pokles o 14 %. Vyplýva to z analýzy Venture Pulse, pripravenej spoločnosťami KPMG Enterprise a CB Insights, o ktorej TASR informovala Soňa Nyitrayová z KPMG Slovensko, s. r. o.
Celkový počet uzatvorených obchodov však podľa analýzy zostáva na vyrovnanej úrovni, pohybuje sa tesne pod 2000. Príčinou poklesu celkového objemu investícií je malý počet megatransakcií nad 100 miliónov USD (90,59 milióna eur).
Globálny pokles objemu aktivity bol zapríčinený najmä nižším počtom tzv. megadealov, teda transakcií nad 100 miliónov USD. Posledný sledovaný kvartál zaznamenal najnižší počet megadealov za posledných 15 mesiacov. Napríklad v Európe sa za posledné tri mesiace uzatvoril iba jeden megadeal, celosvetovo ich bolo 34. Na porovnanie – za tretí kvartál roku 2015 sa uzatvorilo 73 takýchto významných transakcií. Veľkými investíciami boli podporené skôr etablované spoločnosti, ako napríklad Airbnb, Grab alebo Deliveroo.
Vďaka neistému ekonomickému prostrediu ostávajú spoločnosti pri nákupe stále opatrné, čo zapríčinilo ťažkosti pri tzv. exit-e startupov. Výsledkom je celkovo malý počet, tzv. jednorožcov, teda startupov, ktorých hodnota dosahuje 1 miliardu USD (905,9 milióna eur). S podporou venture capital sa v 3. kvartáli objavilo osem takýchto spoločností. Patria medzi nich napríklad Compass, Unity Technologies a OfferUp. V Európe nevznikol ani jeden startup jednorožec už druhý kvartál po sebe.
Podľa štúdie Venture Pulse možno v nadchádzajúcom kvartáli roku 2016 a v roku 2017 očakávať významné investície korporácií do automobilového priemyslu, zdravotníctva a finančno-technologických firiem.
Venture capital, niekedy označovaný aj ako rizikový kapitál, predstavuje stredne až dlhodobé investície do začínajúcich alebo nerozvinutých podnikov. Firmy podporované formou venture capital sú definované ako spoločnosti, ktoré v určitom momente získali finančné prostriedky formou venture capital, corporate venture, prípadne od tzv. anjelských investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy