Predaj áut v EÚ v septembri medziročne stúpol o 7,2 %

Na trhu Európskej únie sa v septembri predalo 1,45 mil. automobilov. Za január až september sa predaj zvýšil o 8 percent na 11,2 mil. áut.

Predaj áut na trhu Európskej únie v septembri medziročne posilnil o 7,2 percenta na 1,45 mil. vozidiel. Informovalo o tom v piatok Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Najvýraznejšie predaj áut posilnil na trhoch Talianska a Španielska, kde vzrástol dvojciferným tempom. Tri roky trvajúci rast predaja áut v Európe však stále nestačil na to, aby sa trh dostal na úroveň obdobia pred krízou. Odbyt na európskom trhu kulminoval v roku 2007, kedy sa predalo takmer 16 mil. vozidiel.

Predaj áut v EÚ za január až september sa zvýšil o 8 percent na 11,2 milióna. ACEA prognózuje, že za celý tento rok sa predaj na európskom trhu dostane na úroveň približne 14 mil. vozidiel. Odbyt áut v Taliansku v septembri medziročne vzrástol o 17 percent, pričom mu pomohol lízing a predaj pre firemné flotily. Lízing áut v krajine sa zväčšil o 26 percent a predaj pre firemné flotily o takmer polovicu.

Automobilky Fiat Chrysler a Renault v septembri dosiahli na európskom trhu dvojciferný rast predaja. Dvojciferným tempom stúpol ja odbyt automobiliek Daimler a BMW. Volkswagen, na ktorý stále negatívne vplýva emisný škandál, zvýšil predaj iba o 5 percent a spoločnosť PSA Peugeot evidovala pokles odbytu o 5,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy