Odrežte už konečne pupočnú šnúru, cez ktorú neustále dotujete svoje dospelé deti

, fidelity;CNBC Foto: thinkstock;fidelity

Dotovanie životných nákladov vašich už dospelých detí by mohlo mať za následok ich skutočne hrozné finančné rozhodnutia. Alebo naopak, skvelé rozhodnutia.

Takmer polovica zástupcov generácie Y tvrdí, že za nich ich rodičia platia niektoré výdavky aj po tom, čo sa osamostatnili. Stále však 21 percent žije s mamou a otcom, vyplýva to z nového prieskumu Fidelity.

V prieskum oslovili 615 respondentov, vrátane 305 tzv. millenials, teda vo veku 25 až 35 rokov. Tolerancia chýb u mladých je plus alebo mínus 6,3 percentuálneho bodu.

"Dobrou správou je, že mladí využívajú rodičovskú podporu na zlepšenie svojej finančnej situácie, nie na to, aby mohli žiť na väčšej nohe," povedal John Sweeney, výkonný viceprezident pre dôchodkové a investičné stratégie vo Fidelity. Z tých, ktorí prijímajú pomoc od rodičov, 85 percent uviedlo, že im to umožňuje šetriť, a 60 percent sú vďaka rodičovskej výpomoci odkladať peniaze pre odchod do dôchodku. "Dokonca si vytvárajú potrebný finančný vankúš, núdzové prostriedky, takým spôsobom, ako sme to doteraz v minulosti nevideli," dodal Sweeney.

Polovica Američanov hovorí, že nemá dostatočné núdzové úspory na pokrytie nečakaných výdavkov vo výške 400 dolárov, vyplýva to z vlaňajších údajov Federálneho rezervného systému. Mladí sporitelia z radov generácie Y v prieskume Fidelity uviedli, že majú priemerné zostatky vo svojom  núdzovom fonde vo výške v priemere 9100 dolárov.

To je skvelá správa pre deti, ale rodičia by sa mali uistiť, či to nenarúša ich vlastné finančné rozpočty. Ešte pred tým, ako ponúknete pomoc, pozrite sa na vlastnú finančnú situáciu. Dokonca aj malé náklady, ako mesačné platby za mobil svojho dospelého dieťaťa, dokážu ovplyvniť rodinný rozpočet. Stačí si spočítať, čo by tieto peniaze navyše v súčte znamenali pre dôchodkové obdobie, alebo na dosiahnutie iných cieľov. Vaše srdce môže byť niekedy väčšie ako vaša peňaženka.

Ale ak sa niekto snaží dosiahnuť svoje finančné ciele, mali by sme ho povzbudiť. Napríklad by ste mohli nechať svoje dieťa v spoločnej domácnosti, kým si nenašetrí na prenájom, alebo potrebnú sumu, ktorú banky vyžadujú pri hypotékach. Alebo by ste mohli svojim potomkom pomôcť s platením účtov, ale len v čase, keď sú bez práce kvôli zmene pracovného miesta. Všetko by malo viesť k tomu, aby sa vaše dieťa správalo zodpovednejšie.

Niekedy stačí pozorovať deti, aby ste sa presvedčili čo potrebujú. Inokedy by bolo lepšie sa priamo opýtať, aby ste sa ubezpečili, že ste ponúkli ten správny druh pomoci. V ideálnom prípade by váš príspevok mal pomôcť deťom dostať sa na pevnejší finančný základ, nie žiť si nad pomery.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy