Viera je najlepší biznis, v porovnaní s HDP vo svete ide prakticky o 15. najväčšiu ekonomiku sveta

, The Guardian Foto: SITA/AP

Len v USA sa v tejto oblasti otočí ročne okolo 1,2 bilióna dolárov, čo je viac než tržby 10 najväčších amerických technologických spoločností za celý rok.

Podľa analýzy s názvom The Socioeconomic Contributions of Religion to American Society: An Empirical Analysis sa v náboženstve v USA ročne pretočí viac peňazí, než je hodnota tržieb firiem ako Apple, Amazon a Google dohromady. Analýza z Georgetownskej univerzity vo Washingtone dospela k tejto sume odhadom hodnoty náboženských inštitúcií, vrátane zdravotníckych zariadení, škôl, materských škôlok a charitatívnych organizácií, potom tiež médií, podnikov s väzbou na náboženstvo, kóšer a halal potravín, sociálnych a filantropických programov a tiež vrátane personálu a režijných nákladov kongregácií.

V USA funguje okolo 344 tisíc kongregácií, ktoré zamestnávajú stovky tisíc ľudí a nakupujú tovar a služby za miliardy dolárov. Takmer polovica Američanov (viac ako 150 miliónov) je členom rôznych kongregácií. A aj keď ich počet klesá, podľa štúdie sa sumy vynaložené náboženskými organizáciami na rôzne sociálne programy za posledných 15 rokov strojnásobili na 9 miliárd dolárov ročne. 20 z 50 najväčších charitatívnych organizácií v USA je zameraných na vieru a ich kombinované prevádzkové výnosy dosahujú 45,3 miliardy dolárov.

Správa sa odvoláva na analýzu spoločnosti Pew Research Center, podľa ktorej dve tretiny dospelých nábožensky orientovaných Američanov každý týždeň darujú chudobným ľuďom peniaze alebo nejaký tovar. Medzi neveriacimi je to iba 41 % dospelých.

Autori štúdie, Brian J. Grim a Melissa E. Grimová, prišli s troma verziami odhadu hodnoty amerického náboženstva.
– Prvá verzia brala do úvahy iba príjmy náboženských organizácií, tá dospela k hodnote 378 miliárd dolárov.
– Druhá zahŕňa odhad trhovej hodnoty tovaru a služieb poskytovaných náboženskými organizáciami a príspevky podnikov s náboženskými koreňmi. Ide o už spomínaných 1,2 bilióna dolárov.
– Najvyšší odhad je založený na príjmoch domácností nábožensky pridružených Američanov, podľa neho sa v USA okolo náboženstva pretočí až 4,8 bilióna dolárov ročne.

Analýza pritom nebrala do úvahy hodnotu finančných aktív alebo hmotných aktív držaných náboženskými skupinami, rovnako ako "negatívne faktory, ktoré sa vyskytujú vo vybraných náboženských komunitách, vrátane takých vecí, ako sú zneužívanie detí zo strany niektorých duchovných, podvody alebo možnosť, že ide o zásterku náboženského extrémizmu ".

Záver z celej analýzy je jasný. Potvrdzuje, že "viera je bezpochyby významnou zložkou americkej ekonomiky s nezanedbateľným vplyvom na život väčšiny obyvateľov USA".

 

Súvisiace články

Aktuálne správy