Nedarilo sa akciovým trhom v USA, v Európe ani v Japonsku

Americký Dow Jones oslabil o necelé 1 %, nemecký DAX klesol o 0,2 %, britský FTSE 100 si pohoršil o 0,5 % a japonský Nikkei uzavrel nižšie o 0,2 %.

Vývoj na americkom akciovom trhu bol vo štvrtok zmiešaný. Trh v úvode obchodovania klesol a potom striedavo rástol a oslaboval. Nadol smerovali najmä firmy podnikajúce v oblasti zdravotnej starostlivosti a telekomunikačné spoločnosti. Priemyselný index Dow Jones oslabil o necelé jedno percento a uzavrel na úrovni 18 268,50 bodu a technologický Nasdaq klesol o 0,2 percenta na 5 306,85 bodu. Index Standard and Poor’s 500 si však prilepšil o 0,05 percenta a uzavrel na hodnote 2 160,77 bodu. Do záveru obchodovania posilnilo sedem z jedenástich sektorov v rámci indexu S&P 500, pričom stúpli hlavne akcie dodávateľov základných surovín.

Správa o tom, že minulý týždeň klesol počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, naznačila, že ekonomika posilňuje. To zvyšuje pravdepodobnosť skorého zvýšenia úrokov zo strany amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Signál ako rýchlo by sa úroky mohli zvýšiť, investori dostanú v piatok, keďže sa zverejní správa o tvorbe nových pracovných miest v americkej ekonomike počas septembra. „Úrokové sadzby, prezidentské voľby … existuje veľa neistoty,“ povedal Jonathan D. Corpina zo spoločnosti Meridian Equity Partners.

Európskym akciovým trhom sa vo štvrtok nedarilo. Index nemeckej burzy DAX a francúzsky akciový index CAC-40 oslabili zhodne o 0,2 percenta. Britský index FTSE 100 si odpísal 0,5 percenta. Ázijskými akciovými trhmi zatriaslo v piatok prudké oslabenie britskej libry na nové 31-ročné minimum. Hlavný japonský index Nikkei 225 si odpísal 0,2 percenta a klesol na úroveň 16 860,09 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy