Taliansku ekonomiku čaká iba mierny rast

Taliansky štatistický úrad v pravidelnej mesačnej správe o hospodárstve krajiny uviedol, že očakáva spomalenie ekonomickej aktivity.

Taliansku ekonomiku čaká v nadchádzajúcich mesiacoch spomalenie aktivity a iba mierny rast hrubého domáceho produktu (HDP). Uviedol to taliansky štatistický úrad ISTAT v pravidelnej mesačnej správe o hospodárstve krajiny, ktorú zverejnil v stredu na svojej internetovej stránke. „Vedúci indikátor talianskej ekonomiky naznačuje spomalenie hospodárskej aktivity,“ konštatoval ISTAT. Úrad potvrdil, že HDP krajiny v druhom kvartáli tohto roka podľa sezónne a kalendárne upravených údajov stagnoval.

Hrubé fixné investície v Taliansku však podľa revidovaných údajov v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnili o 0,2 percenta. Predošlý odhad naznačoval, že o 0,3 percenta oslabili. ISTAT ďalej uviedol, že celková cenová hladina v krajine sa v septembri medziročne mierne zvýšila a medziročná inflácia bola na úrovni 0,1 percenta. Inflačné očakávania firiem pre najbližšie obdobie však zostávajú slabé. Naopak spotrebitelia predpokladajú mierne oživenie inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy