Eximbanka by mala podporiť export vo výške 1,79 mld. eur

Exportno-importná banka (Eximbanka) by mala v budúcom roku podporiť prostredníctvom svojich aktivít slovenský export v celkovej výške 1,79 mld. eur. Oproti očakávanej skutočnosti za rok 2016 by mala byť podpora exportu vyššia o 26,2 mil. eur, resp. o 1,5 %. Ako ďalej banka uvádza v návrhu budúcoročného rozpočtu, ktorý v stredu odsúhlasila vláda, uvedený nárast súvisí s vyššou podporou exportu z bankových činností, a to o 65 mil. eur. Zároveň sa predpokladá nižšia podpora exportu z poisťovacích činností o 38,8 mil. eur.

Ťažiskom bankových činností Eximbanky v budúcom roku bude podľa vyjadrení spoločnosti naďalej priame financovanie úverov. Zároveň bude pokračovať stagnácia, resp. môže sa mierne zvýšiť objem refinancovania. V oblasti poistenia a zaistenia sa Eximbanka v roku 2017 zameria na poistenie neobchodovateľných rizík s prioritou podpory projektov strednodobého a dlhodobého charakteru na rizikovejšie teritóriá.

Hlavným cieľom banky v ekonomickej oblasti je dosiahnuť vyrovnané hospodárenie pri zabezpečení ďalšieho rozvoja obchodných aktivít. Preto je podľa vyjadrení banky potrebné aj personálne posilniť vybrané odborné útvary a zároveň zabezpečiť rozvoj materiálového vybavenia Eximbanky a jej zamestnancov a vybaviť presunuté neuskutočnené investície z roku 2016. Predpokladaný zisk by v budúcom roku mal byť v objeme 375 tis. eur. Návrh rozpočtu vychádza najmä z očakávanej straty vykázanej v tomto roku, a to pre zvýšené náklady na tvorbu opravných položiek a rezerv k zlyhaným minulým obchodným prípadom.

Exportno-importnú banku zriadili zákonom z roku 1997. Poslaním Eximbanky je podpora slovenského exportu prostredníctvom bankových a poisťovacích aktivít. Jej úlohou je zlepšiť hospodársku výmenu Slovenskej republiky so zahraničím a zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských výrobcov na zahraničných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy