Poučenie z Deutsche Bank: Tri veľké problémy európskych bánk, ktoré môžu viesť k trhovej panike

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Akcie najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank stratili v poslednom roku viac ako polovicu hodnoty a prechádzajú mimoriadne vysokou volatilitou. Negatívny sentiment doľahol aj na obligácie banky a tento vývoj živí špekulácie o tom, či má banka dostatok kapitálu, či nepotrebuje predať niektoré divízie, aký je jej vzťah k nemeckej vláde a ako má byť nastavená jej ďalšia stratégia.

Súčasné problémy Deutsche Bank ale poskytujú aj všeobecnejšie poučenie. Táto banka totiž bojuje v troch oblastiach, ktoré sa týkajú aj ďalších finančných inštitúcií.

– Prvou z nich sú extrémne nízke sadzby, ktoré sa týkajú veľkej časti európskych a japonských trhov a podkopávajú schopnosť bánk generovať príjmy z tradičného bankovníctva.

– Druhou je utlmená ekonomika, ktorá ohrozuje finančné zdravie dlžníkov, ktorým banky poskytujú financie.

– Treťou oblasťou sú pokrivené finančné trhy, na ktorých intervenujú centrálnej banky. Sem môžeme pridať aj tvrdšiu reguláciu, ktorá obmedzuje možnosti pre vytváranie nových príjmov.

Opísané problémy v dohľadnom čase nezmiznú a banky tak musia mať dostatok kapitálu, aby sa vyhli trhovej panike a negatívnemu tlaku investorov. Platí to najmä o európskom bankovom systéme. Tam totiž na rozdiel od USA pretrvávajú hlbšie problémy, pretože väčšiu prioritu malo doteraz riešenie krízy v oblasti vládneho dlhu. Investori by nemali zabúdať ani na hrozby z oblasti práva a súdnych sporov. Pripomenula im to aféra v banke Wells Fargo aj pokuta vo výške 14 miliárd dolárov vymáhaná od Deutsche Bank americkým ministerstvom spravodlivosti. Banky kvôli podobným udalostiam stále zápasia s obnovou dôvery zo strany verejnosti.

Niet divu, že v takomto prostredí hovoria riaditelia bánk o tom, ako musia prekonať rad prekážok. Banky musia zmeniť svoje podnikateľské modely, aby boli schopné prežiť v novom a tvrdšom prostredí. Nový systém regulácie ich núti upustiť od rizikovejších aktivít a pohybovať sa smerom k "finančným utilitám".

Deutsche Bank môže znamenať extrém, ale jej príbeh ukazuje na širšiu realitu európskeho bankového sektora. Na rozdiel od amerických bánk európske banky ešte nestoja na pevných nohách. Investori tak budú musieť mať silný žalúdok, keď sa budú snažiť rozlíšiť, ktoré banky predstavujú investičnú príležitosť, pretože celý sektor bude sužovaný vysokú volatilitou a opakovanými návalmi paniky.

 

Autorom je ekonóm a investor Mohamed A. El-Erian.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy