Vláda by dnes mala prerokovať návrh rozpočtu na budúci rok

Vládny kabinet by sa mal na dnešnom rokovaní zaoberať predovšetkým zákonom roka - návrhom štátneho rozpočtu na rok 2017.

Vládny kabinet by sa mal na dnešnom rokovaní zaoberať predovšetkým zákonom roka – návrhom štátneho rozpočtu na rok 2017. Na programe má tiež rozpočty viacerých verejných inštitúcií, ako je Sociálna poisťovňa, Exportno-importná banka či Slovenský pozemkový fond.

Podľa prvého návrhu, ktorý ministerstvo financií zverejnilo ešte v auguste, by mal hotovostný schodok štátneho rozpočtu v budúcom roku dosiahnuť 2,426 miliardy eur. Celkové príjmy rozpočtu očakával vtedy rezort na úrovni 14,399 miliardy eur a výdavky v objeme 16,825 miliardy eur.

Cieľová hodnota deficitu celej verejnej správy na rok 2017 bola v súlade s Programom stability Slovenska na roky 2016 až 2019 stanovená na úrovni 1,29 % HDP. V roku 2018 by mal schodok klesnúť na 0,44 % a v roku 2019 by mal už rozpočet dosiahnuť prebytok vo výške 0,16 % HDP.

Odvtedy o finálnej podobe rozpočtu s rezortom financií rokovali ministerstvá aj ďalšie zainteresované strany. V utorok (4.10.) k nemu zasadla tripartita, sociálni partneri zobrali návrh na vedomie s pripomienkami. Na jeho detailnejšiu analýzu mali totiž podľa vlastných slov málo času.

Zamestnávatelia kritizujú, že napriek obdobiu hospodárskeho rastu sa vláde nepodarilo dostatočne znížiť deficit verejných financií. Odborárom v rozpočte chýba rezerva na krytie nárastu miezd zamestnancov štátnej a verejnej správy. Kolektívne vyjednávanie k valorizácii platov sa ešte neskončilo.

Ministri by mali hovoriť aj o rekonštrukcii slovenského veľvyslanectva v Londýne. Tá by mala trvať tri roky a stáť 6,5 milióna eur. Veľvyslanectvo je podľa rezortu diplomacie v zlom stavebno-technickom stave, a preto si vyžaduje komplexnú rekonštrukciu. Budova má dve podzemné a štyri nadzemné podlažia. Nachádzajú sa v nej kancelárske a reprezentačné priestory, konzulárne oddelenie, dva menšie trojizbové byty a garáž pre 15 vozidiel.

Šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) zase na rokovanie kabinetu predložil návrh riešenia Pracovnej zdravotnej služby. Dôvodov pre zmenu je podľa ministerstva niekoľko. Hovorí napríklad o potrebe analýzy výkonu pracovných zdravotných služieb za posledné roky, snahe zamestnávateľov o obmedzenie výkonu pracovných zdravotných služieb či potrebe zefektívnenia a účelnosti ochrany zdravia pri práci.

Na programe je aj analýza možnosti začlenenia Zemplínu medzi slovenské geoparky. Ako poukázal envirorezort, budovaním geoparku by sa výrazne napomohlo k zlepšeniu sociálno-ekonomickej situácie okresu Trebišov. V minulosti mala táto oblasť nízky potenciál stať sa geoparkom, v súčasnosti má však spracovaný geologicko-náučný mapový podklad s turistickým sprievodcom a funguje v ňom živé podnikateľské podhubie pracujúce na rozvoji cestovného ruchu a projektového manažmentu, pripomenulo ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy