Španielsko zlepšilo prognózu ekonomického rastu

Španielska centrálna banka zároveň varuje, že pretrvávajúca patová politická situácia môže zabrzdiť potrebné ekonomické reformy

Španielska centrálna banka vo štvrtok zlepšila odhad tohtoročného rastu ekonomiky na 3,2 % zo skoršie prognózovaných 2,8 %. Výhľad rastu na roky 2017 a 2018 ponechala bez zmeny na úrovni 2,3 % a 2,1 %. Banka zároveň varovala, že patová politická situácia môže poškodiť zotavovanie ekonomiky. Pokračovanie stavu, kedy má krajina vládu s dočasným mandátom, môže spôsobiť odklad potrebných reforiem, upozorňuje banka. Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy stojí na čele dočasnej vlády od decembra po tom, čo parlamentné voľby skončili dvakrát nerozhodne. V prípade, ak Rajoy nezíska novú vládnu väčšinu do konca októbra, sa budú v krajine parlamentné voľby opakovať.

Španielska centrálna banka ďalej uviedla, že rozpočtový deficit dosiahne v tomto roku 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2017 klesne na 3,6 % HDP. Maastrichtské kritériá EÚ pritom stanovujú členským štátom povinnosť udržať svoje rozpočtové schodky pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu. V prípade prekročenia limitu môže komisia štátom vymerať pokutu v rozsahu do 0,2 % HDP, túto právomoc však zatiaľ nevyužila. Lehotu na splnenie cieľového deficitu komisia Španielsku predlžovala naposledy v auguste, a to do roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy