Dlhy nahradia dlhy: 19 krajín s najvyššou mierou vládnych záväzkov

, Business Insider Foto: thinkstock

Aktuálne žijeme vo svete, kde sú úrokové sadzby supernízke, dokonca záporné, a to aj v niektorých najbohatších štátoch sveta. To znamená, že pre ľudí a vlády je jednoduchšie splácať svoje dlhy a zároveň sa tým podporuje spotreba.

Prieskum Global Competitiveness Svetového ekonomického fóra sa pozrel na finančné zdravie a riziká v krajinách po celom svete. Jedným z najzaujímavejších a najdôležitejších častí rebríčka je vlastná úroveň vládneho dlhu.

Pri pohľade na úrovne hrubého štátneho dlhu ako percento HDP, sa dá predpokladať, nakoľko náročné je pre tú-ktorú krajinu splácať dlhy bez toho, aby tým vznikli dlhy ďalšie. Zjednodušene povedané, čím nižší je pomer dlhu k HDP, tým lepšie.

19. miesto Kanada – 91,5 %
Kanada je za USA v celkovom konkurenčnom boji podľa rebríčka, má nižší podiel dlhu na HDP, zatiaľ čo USA "zaostáva za Kanadou v kvalite inštitúcií, makroekonomickom prostredí, v oblasti zdravia aj primárneho vzdelávania."

18. miesto Gambia – 91,6 %
SEF poukazuje na to, že táto africká krajina nielen že trpí vysokou mierou vládneho dlhu v porovnaní s HDP, ale navyše komplikovaný prístup k financovaniu a nevýhodné devízové kurzy komplikujú podnikanie.

17. miesto Jordánsko – 91,7 %
"Riešenie makroekonomickej výzvy bude kľúčom k uvoľneniu verejných finančných zdrojov na investície pre nárast konkurencieschopnosti", píše sa v správe, geopoliticky krajina trpí kvôli  blízkosti Sýrie a Iraku.

16. miesto Írsko – 95,2 %
V krajine sa znížila miera zadlženia z 122,8 % z minulého roka. Úspešne pokračuje v refinancovaní  veľkého množstvo s bankovníctvom súvisiacim dlhom.

15. miesto Francúzsko – 96,8 %
Francúzsky vládny dlh v pomere k HDP tento rok narástol, môže za to slabá produktivita a mzdy.

14. miesto Singapur – 98,2 %
Krajina patrí k najbohatším na svete, podarilo sa jej znížiť mieru zadlženia v pomere k HDP z 103,8 % v minulom roku. Vláda sa teraz snaží nájsť nové spôsoby, aby podporila rast ekonomiky a zvyšovanie produktivity.

13. miesto Španielsko – 99 %
Španielsko, rovnako ako mnoho iných krajín eurozóny, sa snaží zvýšiť produktivitu aby podporilo svoju ekonomiku.

12. miesto Barbados – 103 %
Daňové útočisko, najbohatší a najrozvinutejšia krajina vo východnom Karibiku. Jeho vyhliadky na rast sú však slabé v dôsledku úsporných opatrení na boj s dopadmi úverovej krízy spred ôsmych rokov.

11. miesto Spojené štáty americké – 105,8 %
Všetko bude inak, za niekoľko mesiacov americký prezident Barack Obama opustí svoj úrad. Federálny rezervný systém je na prahu zvyšovania úrokových sadzieb.

10. miesto Belgicko – 106, 3%
Táto krajina je domovom pre niektorých najmocnejších ľudí sveta, vďaka Bruselu. Ale národ trpí vysokou úrovňou vládneho dlhu, pretože bojuje s nezamestnanosťou a s daňovým zaťažením.

9. miesto Cyprus – 108,7 %
Krajine sa podarilo znížiť mieru zadlženia z 112 % v minulom roku, a v procese pokračuje, aby sa vymanilo s područia Grécka.

8. miesto Bhután – 115,7 %
Malá ázijská ekonomika je úzko spojená s Indiou, do značnej miery na tom závisí finančnú podpora a pracovný trh na vytváranie infraštruktúry.

7. miesto Kapverdy – 119,3 %
Ostrovný národ je ekonomikou zameranou na služby. Nemá základné prírodné zdroje, musí dovážať 82 % potravín, čo vedie k náchylnosti na výkyvy na trhu.

6. miesto Jamajka – 124,3 %
Opäť služby, odvetvie tvorí 80 % HDP, ale vysoká miera kriminality, korupcie, spolu s nezamestnanosťou, ktorá rastie vo veľkej miere, ťahajú ekonomiku krajiny ku dnu.

5. miesto Portugalsko – 128,8 %
Portugalsko opustilo svoj záchranný program v polovici roka 2014, stále sa snaží nakopnúť svoju ekonomiku.

4. miesto Taliansko – 132,6 %
Podiel vládneho dlhu k HDP je v krajine druhý najvyšší v eurozóne. Taliansko je na jednej zo svojich najdôležitejších križovatiek, jeho národ bude už čoskoro hlasovať o ústavných reformách.

3. miesto Libanon – 139,1 %
Krajina bývala turistickou destináciou, ale vojna v Sýrii a domáca politická scéna spôsobili prepad v celej ekonomike.

2. miesto Grécko – 178,4 %
Krajina má aj naďalej problémy, kvôli kríze štátneho dlhu z roku 2010. Neúnavne sa snaží  o splácanie dlhu po výpomoci od medzinárodných veriteľov, pričom má úsporné opatrenia na dennom poriadku.

1. miesto Japonsko – 248,1 %
Dlh krajiny voči HDP je obrovský. Ekonomika rastie veľmi pomaly, centrálna banka už zaviedla negatívne úrokové sadzby.

Slovensko sa dostalo v rebríčku na 63. priečku s vládnym dlhom na úrovni 52,6 %. A čo najviac bráni podnikaniu? Analytici Svetového ekonomického fóra to vidia takto:

Súvisiace články

Aktuálne správy