Priemerná hodinová mzda v Taliansku aj v auguste stagnovala

Priemerná hodinová mzda v Taliansku v auguste stagnovala, už druhý mesiace po sebe. Vyplýva to z najnovších údajov štatistického úradu Istat, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Presnejšie, priemerná hodinová mzda, ktorá odráža priemernú hodnotu platov v súkromnom aj verejnom sektore v Taliansku, v auguste aj v júli stagnovala po júnovom medzimesačnom zvýšení o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní stúpla priemerná hodinová mzda v tretej najväčšej ekonomike eurozóny minulý mesiac o 0,6 %, rovnako ako v júli.
Za osem mesiacov do konca augusta sa priemerná hodinová mzda v Taliansku zvýšila medziročne o 0,7 %.
Tempo rastu talianskej ekonomiky stále zaostáva za eurozónou ako celkom aj za ostatnými veľkými ekonomikami menového bloku.
Taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan tento mesiac naznačil, že vláda zhorší svoju prognózu po tom, ako sa rast tretieho najväčšieho hospodárstva euroregiónu v 2. kvartáli zastavil.
V apríli ešte vláda v Ríme očakávala, že talianska ekonomika tento rok expanduje o 1,2 % a v nasledujúcom roku o 1,4 %. Ale väčšina analytikov najnovšie odhaduje, že tempo jej rastu nedosiahne tento rok ani 1 % a v roku 2017 ešte zoslabne.

Súvisiace články

Aktuálne správy