Uberu taxíky nestačia, v Európe začína s rozvozom jedla

, ČTK Foto: SITA/AP

UberEats spustil pilotnú prevádzku pred dvoma rokmi v USA. Tento rok v júni vstúpila firma do Londýna, kde sľúbila dodanie do 30 minút bez požiadavky minimálnej veľkosti objednávky a bez dodatočných poplatkov. Jej konkurenti väčšinou garantujú dodanie do hodiny, požadujú minimálny objem objednávky a účtujú zákazníkom poplatky. UberEats ťaží aj z podpory, ktorú mu poskytuje populárna aplikácie materskej firmy pre osobnú prepravu.

Prevádzkovateľ osobnej prepravy Uber celosvetovo rozširuje svoje podnikanie. Jeho pobočka UberEats sa postupne dostáva aj do Európy. Rozvoz jedla už začal v júni v Londýne, tento týždeň si ľudia budú môcť jedlo objednať a nechať doručiť už aj v Amsterdame. Do konca roka chce spoločnosť expandovať do Dubaja, Johannesburgu a ďalších šiestich miest.

Americký prevádzkovateľ alternatívnej osobnej prepravy Uber Technologies začal razantnú expanziu na trhu rozvozu jedla. Pobočka UberEats plánuje vstúpiť do najmenej 22 krajín. Dnes funguje už v 33 mestách v šiestich krajinách sveta, z toho 27 miest je však v USA. V posledných mesiacoch pre službu prijímajú celý rad nových zamestnancov v ďalších krajinách. To naznačuje, že Uber chce z doteraz vedľajšej aktivity vytvoriť významnú súčasť svojho podnikania, uviedla agentúra Reuters.

Nedávno vymenovaný šéf UberEats pre Európu, Blízky východ a Afriku Jambu Palaniappan v rozhovore pre Reuters povedal, že UberEats má celosvetové ambície a ešte tento rok chce vstúpiť do Dubaja, Johannesburgu a ďalších šiestich miest. Ďalšie cieľové lokality do najbližších rokov menovať odmietol.

V Európe bude UberEats konkurovať najväčším firmám v obore rozvozu jedla – britskej Just Eat alebo nemeckým Delivery Hero a Takeaway.com. Firmy v tomto segmente teraz zháňajú nový kapitál a pripravujú sa na konkurenciu Uber. Niektoré menšie firmy ako belgická Take Eat Easy alebo londýnska Pronto v posledných mesiacoch kvôli zostreniu konkurencie ukončili prevádzku. Na trh rozvozu jedla začal expandovať aj americký internetový gigant Amazon, ktorého pobočka AmazonRestaurants rozšírila tento mesiac svoje doposiaľ výlučne americké aktivity o Londýn.

Svetový trh rozvozu jedla porastie do roku 2020 o desať percent na viac ako 93 miliárd dolárov, odhaduje Euromonitor.

Uber, ktorý vznikol v roku 2009 v San Franciscu, má za sebou rýchlu expanziu po celom svete. V mnohých svetových mestách ale narazil na protesty taxikárov, zákazy a regulačné obmedzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy