EBOR poskytne Bielorusku úvery do sumy 10 mil. eur

Bieloruská banka Belinvestbank získa od Európskej banky pre obnovu a rozvoj financie na poskytovanie pôžičiek na projekty v oblasti energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov a na poskytovanie úverov pre firmy riadené ženami.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) poskytne bieloruskej banke Belinvestbank, ktorá je jednou z najväčších v krajine, dve nové úverové linky do sumy 10 mil. eur. EBOR o tom informovala v utorok na svojej internetovej stránke. Uviedla pritom, že tieto úvery podporia plánovanú privatizáciu Belinvestbank, na ktorej sa EBOR dohodla s bieloruskou vládou v máji 2015.

Jedna z úverových liniek je v objeme 8 mil. eur a Belinvestbank ju použije na financovanie projektov energetickej efektívnosti a produkcie energie z obnoviteľných zdrojov v Bielorusku. Úverová linka poskytne banke nevyhnutné zdroje na podporu malých a stredných súkromných firiem a tiež štátnych spoločností, ktoré sú oprávnené takúto pôžičku čerpať. Druhá úverová linka je v sume 2 mil. eur a použije sa v rámci programu EBOR na podporu podnikania žien. Program je orientovaný na malé a stredné podniky riadené ženami.

Európska banka pre obnovu a rozvoj pôsobí v Bielorusku od roku 1992. Odvtedy v krajine investovala takmer 1,8 mld. eur na približne 70 projektov v rôznych sektoroch ekonomiky krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy