Záujem spotrebiteľov o ovčie a kozie produkty sa zvyšuje

Celková produkcia ovčieho mlieka v minulom roku dosiahla 11 718 ton.

Záujem spotrebiteľov o ovčie a kozie produkty sa zvyšuje. Skonštatovali to zástupcovia Komoditnej rady pre ovce a kozy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Ako ďalej zástupcovia poľnohospodárov informovali, celková produkcia ovčieho mlieka v minulom roku dosiahla 11 718 ton. Ide o druhú najvyššiu produkciu ovčieho mlieka od vstupu do EÚ. Mierne stúpla aj odhadovaná spotreba na úroveň 1,91 kilogramu na obyvateľa.

Priemerná cena v roku 2015 dosiahla hodnotu 1,02 eura bez DPH za liter. Podľa rady v minulom roku vzrástla aj celková priemerná cena jatočných jahniat, predstavovala sumu 2,53 eura za kilogram živej hmotnosti bez DPH. „Najpozitívnejším prínosom v medziročnom porovnaní stavu chovu je fakt, že záujem spotrebiteľov o tieto výrobky sa zvyšuje, čo sa preukazuje najmä na zvýšení spotreby mlieka a mliečnych výrobkov, ako aj mäsa. Pre podporu regionálnej ekonomiky a rozvoja je to významný prínos,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva ministerstva Štefan Ryba.

Na Slovensku sa v súčasnosti chová viac ako 372-tisíc oviec a približne 36-tisíc kôz. Najviac oviec aj kôz sa chová v Banskobystrickom kraji. V celkovej produkcii hospodárskych zvierat tvoria spolu ovce aj kozy podiel 27 %, uzavrela komoditná rada.

Súvisiace články

Aktuálne správy