Charita trocha inak: Trump zneužil peniaze svojej nadácie, kúpil aj portrét seba samého

, The Washington Post Foto: SITA/AP

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump čerpal viac ako štvrť milióna dolárov zo svojho dobročinného fondu na urovnanie finančných sporov jeho vlastných firiem. S odkazom na nedávno zverejnené dokumenty to v utorok napísal americký server The Washington Post.

Podľa serveru Trump zneužíval peniaze zo svojho dobročinného fondu Donald J. Trump Foundation, ktorý je financovaný takmer výlučne z darov iných ľudí, nie kandidátom samotným.

Napríklad v roku 2007 mal Trumpov hotel Mar-a-Largo v Palm Beach na Floride zaplatiť mestu pokutu 120 tisíc dolárov kvôli nepovolenej výške vlajkového stožiaru. Magnát sa nakoniec s mestom dohodol na zrušení pokuty, namiesto toho sľúbil darovať 100 tisíc dolárov vojnovým veteránom. Ako ale server upozorňuje, peniaze Trump poukázal práve zo svojho dobročinného fondu.

Ďalších 158 tisíc dolárov zo svojho fondu Trump podľa súdnych dokumentov zaplatil za urovnanie sporu svojho newyorského golfového ihriska.

V roku 2013 podľa servera Trump z fondu zaplatil päť tisíc dolárov za reklamu vychvaľujúcu jeho sieť hotelov. O rok neskôr kúpil za desať tisíc dolárov portrét seba samého, aby tým prispel na charitatívnu zbierku. Peniaze však išli opäť z vrecká darcov jeho fondu.

V prípade, že americký daňový úrad dospeje k záveru, že Trump porušil pravidlá kvôli vlastnému prospechu, môže kandidátovi uložiť, aby uhradil všetky takto minuté peniaze, píše server.

Trump tiež čelí kontrole newyorskej generálnej prokuratúry, ktorá skúma, či jeho fond neporušil zákony o charite.

Washington Post poslal Trumpovmu predvolebnému štábu zoznam niekoľkých otázok, odpoveď ale nedostal.

Charitatívny fond magnát založil už v roku 1987 a roky bol jediným darcom. V roku 2006 takmer všetky nazbierané prostriedky rozdal. Potom zmenil svoju nadáciu na niečo vo svete filantropie takmer nevídané, píše server. Založil fond nesúci jeho meno, ale sám do neho takmer vôbec neprispieval. V rokoch 2007 a 2008 to boli len zanedbateľné čiastky, od roku 2009 už do svojho fondu podľa daňových záznamov neprispel nič.

Súvisiace články

Aktuálne správy