Český parlament chce obmedziť podnikanie ministrov

Dolná komora českého parlamentu v stredu schválila návrh zákona, ktorý má do budúcnosti obmedziť podnikateľské aktivity vládnych predstaviteľov. Zákon musí ešte potvrdiť horná komora parlamentu.

Dolná komora českého parlamentu v stredu schválila návrh zákona, ktorý má do budúcnosti obmedziť podnikateľské aktivity vládnych predstaviteľov. Firmy, v ktorých má člen vládneho kabinetu podiel viac ako 25 %, nebudú môcť čerpať štátne dotácie, uchádzať sa o verejné zákazky a čerpať investičnú pomoc. Zmeny, ktoré musí posúdiť horná komora parlamentu – Senát, zákonodarcovia odhlasovali pomerom hlasov 159 ku 39. Podľa návrhu zákona členovia vlády tiež nebudú môcť vlastniť médiá.

Zákon v dolnej parlamentnej komore podporili vládni aj opoziční poslanci. Proti bola strana ANO ministra financií Andreja Babiša, ktorý vlastní dva celoštátne denníky a významného poberateľa dotácií, konglomerát Agrofert. Strana označuje normu za účelovú a zvažuje, či proti nej podnikne právne kroky, vystúpiť z vládnej koalície však neplánuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy